Festivalul de film istoric Rasnov 2010


Am fost foarte uimita sa descoper prin peregrinarile mele din aceasta vara un festival foarte inedit si pitoresc avand in vedere locatia lui, chiar Cetatea Râşnovului. Initiativa primariei si a echipei de organizare a festivalului a fost una inspirata, alegand tematica istorica intr-un cadru in care inca se simte inclestarea luptatorilor de alta data. Din 2009 orasul Râşnov a câştigat un proiect de promovare a potentialului turistic cu fonduri europene, fiind primul oras din Romania promovat cu sprijin financiar din fonduri europene. Tot atunci s-au aniversat 80 de ani de cand Râşnovul a primit statutul de statiune turistica. Obiectivele din 2009 si de anul acesta au fost organizarea de evenimente culturale si artistice care sa atraga turistii si sa prezinte atractiile si specificul zonei. Motiv de mandrie locala si de ce nu nationala, pentru ca au fost si invitati speciali de anvergura internationala. Filmele care au rulat cu aceasta ocazie au vizat-o pe Regina inimilor Maria la sectiunea personalitati istorice si pentru ca anul acesta se implinesc 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial au fost vizionate filme cu aceasta tematica la sectiunea evenimente istorice, au fost si productii noi si cateva documentare de exceptie.
.
Au fost multe filme istorice românesti si coproductii internationale, unele din ele avand ca decor preferat chiar Râşnovul. Amintesc cateva filme : „Câte ceva despre Regina Maria” (2006) Romania, „Francezii si romanii in Marele Razboi” (2006) Franta, „Inima Reginei Maria” (2007)România, „Hiroshima, dragostea mea” (1959) Franta-Japonia, „Mediterraneo” (1991) Italia, ” Noi, cei din linia întâi” (1986) România, ” Pe malul stâng al Dunarii albastre” (1983) România, „Pistruiatul”(1973) România, „Stejar, extrema urgenta” (1973) România, „Zile de glorie” ( 2006) Algeria, „Esecul unei anexari” (2004) Luxemburg, „Agora” (2009) S.U.A- Spania, „Amiral” (2008) Rusia, „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) România, „Avocatul terorii” (2007) Franta, „Calatoria lui Gruber” (2009) România, „Cocosul decapitat”(2008) România, Che/Che – Argentinianul (2008) Franta-Spania-S.U.A. ,”Cititorul” (2008)S.U.A – Germania, „Elizabeth: Epoca de Aur” (2007) Marea Britanie si multe altele.
Singurul regret este ca nu am fost prezenta in toata perioada de pe 6-15 august pentru a savura fiecare eveniment asa cum trebuie. La sectiunea evenimente speciale au fost concerte, spectacole de lectura si expozitii. O initiativa laudabila si speram sa fie cat mai multe evenimente de acest gen. :)))
Felicitari organizatorilor şi primariei Râşnov!
Mai multe informatii gasiti aici si aici.

Lasă un răspuns