Inovaţii din bucătărie

Restantă la capitolul mâncare, vă desconspir paşii unei prăjituri greceşti foarte practică ,pe care în seara de Revelion am transformat-o în tort… Nu am avut mult timp la dispoziţie şi am improvizat. Cei care au gustat mi-au spus că a fost o reuşită. Eu zic că se putea mai bine cel puţin la design… Rămâne să aflu şi părerea voastră…:)
Reţeta
Trebuie neaparat sa incercati prajitura asta.Prajitura greceasca cu sirop, din foi de placinta. E rapida, gustoasa si cu ZERO grad de dificultate in preparare.E chiar perfecta pentru un sfarsit de saptamana. La mine a fost bună şi pentru sfârsitul de an . 🙂
Ingrediente:- 1 pahar de ulei- 1 pahar de zahar- 1 pachet foi de placinta (400 grame)- 1 pahar de iaurt (200 ml)
– 1 plic praf de copt
– 1 plic zahar vanilat
– 4 oua
– 1 lamaie
– 1 fiola esenta de rom
– sirop de zahar ars (6, 7 linguri zahar, 3 cani apa)

Mod de preparare:
Se dezgheata foile de placinta:
Se zdrentuiesc fara mila 😛
…acum e momentul pentru a va rezolva vechile rafuieli, ramase nerezolvate…bineinteles, la nivel mental :)))
Se bat ouale cu zahar; se adauga ulei, iaurt, zahar vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine:
Se pun zdrentele foilor de placinta si se omogenizeaza:
Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma)
Se da prajitura la cuptor cca. 35-40 de minute pana se rumeneste, la foc potrivit (180 grade)
Intre timp se prepara siropul de zahar ars: ardeti pe foc foarte mic 6, 7 linguri de zahar (eu am pus zahar brun). Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voie sa fumege sau sa se arda/sa se inegreasca, fiindca va fi amar) adaugati trei pahare mari de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti pana scade putin.
Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:
Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet…pe masura ce-l turnati:
Asa arata la final:

Se taie cand e rece:
…zemoasa si dulce ca o baclava…adica delicioasa!!!!!!!!!!!!!! 🙂
P.S. Siropul original era de lamaie: din 3 pahare de apa, zeama de la 2 lamai + coaja, 2 pahare de zahar.
Se fierb toate pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura, exact ca cel de zahar ars.
Eu am facut si varianta asta, dar ai mei n-au fost prea incantati 😛 …gustul acru la noi in familie e foarte slab tolerat :)))
…e adevarat, insa, ca asa e foarte racoritoare…si mai putin dulce :P….sau, puteti inlocui lamaile cu portocale, insa veti injumatati cantitatea de zahar!
Va invit sa alegeti voi varianta care va place mai mult 🙂
După ce am îmbrăcat compoziţia în frişcă şi am ornat a ieşit un tort… 🙂

Lasă un răspuns