Poveste parfumata despre cafea

„Pe
fruntea frunzei se naşte ziua cu gust de ciocolată
şi
stăm pe marginea patului privind răsăritul ei
ne
căutăm cuvintele să le strecurăm printre stropi de cafea
şi
ne trezim în iubire…
îmi
dai energie – un sărut de ciocolată caldă
valuri
catifelate de senzaţii
închid
ochii să primesc
pe
pleoape aroma cafelei,
aroma
ta .
pe
fundul ceştii rămân zgomotele oraşului.”
Recunosc
ca sunt adepta unei cafele aromate dimineata si ma inscriu in randul fanilor declarati.
De fapt, ziua incepe mult mai bine daca este langa mine si o ceasca aburinda de
cafea cu un guler generos de caimac. Imi place sa o savurez in tihna si
eventual in pijamale, dupa toaleta de dimineata, mai ales la sfarsit de saptamana. Cafeaua a intrat in vietile
noastre si este o rutina calduta si inofensiva daca nu este consumata in exces.
Este o bautura revigoranta indiferent de anotimp, ne stimuleaza gandirea si
imaginatia.Unii spun ca ar avea efecte benefice asupra sanatatii, altii ca nu prea ar fi buna. Indiferent unde ne aflam, la serviciu, in oras sau in
calatoriile noastre vom gasi si aceasta tentatie aromata care ne va ajuta sa
ne concentram pe timpul zilei. Cafeaua e un rasfat al papilelor gustative, e o poezie de dis de dimineata. Intentionam sa scriu mai multe, dar va las in
compania unor randuri avizate.  
Un
dictionar al cafelei
„Exista
multi termeni in lumea bautorilor de cafea si poate fi greu sa determini ce
inseamna toti.
De
asemenea, exista oarecum un vocabular pentru descifrarea gradelor de gust,
consistenta si acuitate ale cafelei. Chiar daca esti doar de ceva timp un
bautor de cafea, stiind diferitele terminologii de cafea iti poate fi de
ajutor.
Aciditatea
 Aciditatea,
de exemplu, este un termen folosit pentru a descrie claritatea gustului de
cafea pe limba ta. O cantitate mare de aciditate in cafea este considerata a fi
o trasatura de dorit. Cand se vorbeste despre cafea, aciditatea este o senzatie
resimtita pe cerul gurii. Aceasta senzatie este de obicei descrisa ca fiind
luminoasa, de inviorare sau clara. O cafea considerata a fi buna, nu va fi
astringenta si nici acida. Aceasta va oferi un gust care este mai moale si
uneori oarecum dulce. Aciditate nu inseamna ca o cafea ar trebui sa aiba un
gust amar. Daca o ceasca de cafea este amara, inseamna ca boabele au fost fie
prea prajite, fie cafeaua nu a fost preparata intr-un mod ideal.
Constientizarea
unei greutati pe limba, precum si vascozitatea sunt cunoscute ca fiind partea
principala a cafelei. O cafea mai puternica ca Sumatra va avea mai multa
greutate si va fi mai siropoasa decat o cafea mai usoara, cum ar fi Kenya sau
Costa Rica. Adesea, cafelele care sunt mai tari, au o cantitate mai mica de
aciditate.

Aroma
Cafelei
Amestecul
de gust, miros si corpul cafelei este ceea ce este mentionata ca aroma cafelei.
In termeni zdrobitori, cafeaua poate fi descrisa ca fiind dulce (fina) sau
tare(acida).
Cu
toate acestea, daca doriti sa fiti un pic mai detaliat, puteti gasi arome de
cafea fiind descrise cu gust de fructe, cu gust de nuca, picante, sau chiar cu
gust de ciocolata.
De
multe ori, expertii in cafea pot sesiza pe loc distinctii usoare in gust si pot
observa arome cum ar fi afine sau lamaie.
Cafeaua
Amestec
Cafeaua
amestec reprezinta combinarea a doua sau mai multe soiuri de cafea prajita sau
amestecul de boabe prajite diferit (inchis sau deschis). Amestecul produce un
gust echilibrat, delicios. Exista un numar mare de cafenele care creeaza propriul
lor amestec pentru a fi cumparat.
Cafe
au Lait
Termenul
de „cafe au lait” (cafea cu lapte) este de origine franceza. Cafeaua cu lapte
este creata prin turnarea de lapte fiert si cafea intr-o ceasca in acelasi
timp. Multi oameni iubesc o ceasca buna de cafea cu lapte.
Cafea
Tare
Atunci
cand cafeaua este considerata ca fiind tare, acesta este termenul folosit
pentru a specifica puterea, fie defecte sau merite. Acesta ar putea fi folosit
pentru a spune ca o cafea are un gust puternic acid dau o aroma puternica.
Atunci cand o cafea este tare nu inseamna neaparat ca este si buna, depinde de
modul in care acest termen este folosit.
Cafea
Dulce
O
cafea dulce este cea care este fina, usoara pe cerul gurii si care nu contine
impuritati. O cafea dulce nu este dura ci mai degraba catifelata si moale.
Rasnita
Daca
vreti sa va macinati singuri cafeaua si auziti termenul de rasnita v-ati putea
intreba ce inseamna. O rasnita de cafea este instrumentul ales pentru macinarea
cafelei in ochii multor oameni. O rasnita de cafea este formata din doua placi
ondulate din otel, cilindrice care au margini de taiere. Aceste margini sunt
reglabile si feliaza sau rad boabele pana la dimensiunea corespunzatoare, lucru
dorit de toti cei care isi macina propriile boabe de cafea.

Espresso
Espresso
este o metoda de extragere a aromei de cafea, sub presiune, de la boabele de
cafea Arabica, special prajite si macinate fin foarte repede.”
Pentru relaxare, va dedic! Week-end placut! 🙂
Povestile parfumate le gasiti la MIRELA.
Au mai participat:

Mirela P.

Lolita, ai îmbrățișat in textul tău imagini superbe și muzică foarte bună, o întreagă paletă de miresme care răzbat din rețetele date și povestite atât de frumos aici. O reală bucurie să ne bem, azi, cafeaua împreună. M-am bucurat de fiecare rând. Cafeaua apropie oamenii și e o bucurie să ne aflăm cu cei dragi lângă ceștile aromate! O seară minunată îți doresc! 🙂

Călin

foarte documentată povestea ta, aşa mai aflăm lucruri noi despre cafea. preferatele mele rămîn deocamdată Cafe de Colombia, cafeaua etiopiană şi Movenpick. o seară frumoasă!
"cîntă" frumos blogul tău, e o plăcere să îl asculţi 🙂

Teo Negura

Eu unul sunt adeptul cafelei tari, in general, si asta pentru ajung s-o beau in momente in care chiar am nevoie de ea. Singurul regret e ca se termina prea repede parca mereu…
Bine te-am gasit, multumes pentru dictionarul acela, am aflat lucruri noi 🙂

Liliana

@Mirela,
Cafeaua apropie oamenii cu siguranta prin aroma ei inconfundabila! Ma bucur ca randurile mele ti-au placut!
Trimit ganduri de bine la Cluj! 😉

@Calin,
daca am reusit sa aduc informatii noi despre cafea insotite de muzica buna, nu pot decat sa ma bucur! Multumesc pentru vizita! 🙂

@Teo Negura,
cu mare placere! Bine ai venit in casuta mea virtuala! Toate cele bune! 🙂

@karma police,
mi s-a parut ca melodia se potriveste de minune cu starea de bine pe care o induce cafeaua si ma bucur ca ti-a placut… 🙂

@Gabriela Elena,
bine ai venit pe aici! Multumesc pentru aprecieri si sa ne bem cafeaua impreuna mai des…:)

@Lili,
esti o draguta, ca de obicei! Ma coplesesti cu laudele tale! Cred ca se putea si mai bine, dar nu prea am avut timp! Multumesc oricum! 😉
Imbratisari! 😉

Gabriela Cimpoca

Imi place cafeaua, de fapt, o ador! Pe vremuri (a se citi pana mai anul trecut) mergea de minune cu tigara. Acum… merge si asa, chiar daca mirosul tutunului fin nu ma mai alinta.
O zi buna incepe cu o cafea buna.
Buna dimineata! 🙂

Lasă un răspuns