Despre lucrurile simple – Poveste parfumată

Copil fiind, totul pare mai simplu. Inocenţa şi candoarea specifice vârstei te ajută să treci mai uşor peste obstacole diverse. Sunt dileme şi probleme şi atunci, dar ele sunt rezolvate în mare parte, de adulţi, de părinţi, care sunt mereu alături. Părinţii au cel mai important job. Ei îi învaţă pe copii despre viaţă. Ei sunt cei mai buni profesori ai copiilor. Tot ei au misiunea dificilă să-i facă pe copii să se simtă speciali, unici şi importanţi. Iubirea este liantul pentru toate aceste ingrediente. Tot părinţii le oferă siguranţă într-o lume plină de tentații, de neprevăzut şi sunt cei mai buni prieteni pentru copii. O modalitate prin care pot reuşi toate acestea este şi disciplina pozitivă, eficientă. Dar, cum în prezent, părinţii sunt foarte ocupaţi, acest job minunat le mai revine şi bunicilor. Deşi decalajul dintre generaţii este mare, bunicul sau bunica pot compensa cu succes, uneori, prezenţa părinţilor.
Îmi amintesc cu nostalgie de proprii bunici care mi-au colorat copilăria prin prezenţa lor şi care m-au învăţat adevăratele valori morale: binele, adevărul, dreptatea, omenia, respectul, iubirea, aprecierea, eleganţa simplităţii. Cele mai frumoase amintiri sunt cele în care călătoream alături de ei în diverse locaţii, mai ales în vacanţa de vară. Exploram locuri noi, minunate şi prezenţa lor blândă şi protectoare ne reconforta.Bunica era zâna cea bună în bucătărie, iar aromele îmbietoare de acolo compuneau un întreg univers incitant pentru papilele mele gustative şi pentru imaginaţie. Până şi lumina din bucătărie era altfel când veneam să stau şi eu pe lângă bunica. Simţeam o căldură şi o iubire nemărginită atunci când participam şi eu la procesul tehnologic al bunătăților culinare. Preferam mai ales prăjiturile care aveau creme parfumate, aluat pufos şi mirodenii înnebunitoare. Coaja rasă de lâmăie şi portocală, alegerea miezului de nucă, întinderea foilor pentru turte pe perne, merele rase şi călite pentru plăcinte şi prăjituri sunt doar câteva frânturi din acest univers. În apropierea Crăciunului eram nerăbdătoare să o ajut la cozonac care cerea multă răbdare şi îndemânare. Toate ingredientele erau la temperatura camerei, laptele puţin încălzit, nuca era amestecată cu cacao, rahat şi coajă de fructe, cu rom şi vanilie, zahăr. După ce aluatul era frământat cu simţ de răspundere şi creştea văzând cu ochii pe sub prosoapele curate ce le acopereau, urma momentul cel mai așteptat:  introducerea dolofanilor în cuptor, după ce erau unși în prealabil cu ou. Bucătăria devenea magică învăluită în acele arome irezistibile, iar parfumul de cozonac copt, arămiu împreună cu mirosul de cetină verde revine mereu şi este aşteptat cu nerăbdare înaintea Crăciunului.
Aromele copilăriei vor avea mereu parfum de cozonac pufos scos de la cuptor şi iubire multă, de nucă amestecată cu rom şi zahăr, de mere rase cu scorţişoară, de coajă de lămâie sau alte mirodenii de vis împletite cu miros de calde amintiri.
Ar trebui să apreciem mai mult lucrurile simple din jurul nostru şi oamenii deosebiţi din viaţa noastră! 

Poveştile parfumate au început la Mirela !
Au mai scris: Mirela, Anca, Sara, Vienela, Lolita, Minnie, Karmapolice, Pandhoraa

Mirela

Locul unde lumea iti pare o poveste magica cu zane si unde bunicii sunt protectorii absoluti ai copilului, sau o copilarie fericita! Copilaria ne pregateste pentru viata si nu ne lasa niciodata sa uitam mirosul de paine coapta a bunicii care ne imbia de la poarta sau de pataniile petrecute la bunici in vacante. Cine isi aduce cu drag aminte de copilarie inseamna ca a avut o copilarie fericita si magica. Perioada copilariei ne aduce aminte sa fim copii … puri , lipsiti de rautati si de griji.
Superba povestea ta, draga Lolita! Sa ai o duminica frumoasa cu parfum imbietor! 🙂

Sara

Frumoase amintiri cu bunici și arome de cozonaci! Mie îmi vor lipsi mereu aceste amintiri… 🙁
Vă doresc o duminică plină de frumusețe și voioșie!

Anonim

Cu cat citeam mai mult cu atat mai mult ma gadilau pe la nas aromele…
Mai e un pic si iar va mirosii casa asa! Iti doresc sa ai sarbatori fericite!

karma police

cit adevar..vad ca toti sintem nostalgici si ne e dor de bunicii dragi…cred ca in general craciunul este asociat perioadei de sarbatori atemporale impodobite de prezenta iubitoare a bunicilor

pandhora

da…copilaria are,trebuie sa aiba acest parfum,parfumul cozonacului copt,parfumul iubirii pornita din suflet de la cei mari catre cei mici si invers…
daca avem amintiri frumoase vom sti la randul nostru sa construim pentru cei mici la randu-ne amintiri frumoase…
articolul tau are pe langa parfumul cozonacului si acest parfumul,al construirii amintirilor…
frumos ai scris 🙂

Liliana

@Mirela,
copilaria ne pregateste pentru viata si ne aminteste sa fim autentici intr-adevar, cu conditia sa-i permitem lucrul acesta… Cei care am avut parte de bunici si parinti iubitori ne putem considera cu adevarat norocosi… Amintirile noastre vor avea mereu parfumul iubirii lor.
O seara placuta!

@ Draga Sara tu inca esti in perioada acumularilor de amintiri… Chiar daca bunicii nu au fost alaturi de tine, ai niste parinti minunati si iubitori care te-au invatat numai de bine!
P.S. Te rog sa ma consideri o prietena si sa nu mai fii atat de protocolara. Pupici pe fruntea ta isteata! 🙂

@Minnie,
de abia astept perioada magica cu arome irezistibile!
Iubire multa!

@Karmapolice,
bunicii, parintii sunt prezente pline de iubire… Sarbatorile sa vina cu iubire la toata lumea!

@Pandhoraa,
lucrurile simple pornite din inima vor fi pline de farmec mereu si vor fi apreciate si de mici si de mari cu aceeasi intensitate… Nostalgia amintirilor va tese doar iubire… Sa fie iubire atunci! 🙂

elly weiss

Frumoase amintiri despre bunicii care cum minunat spui, ti-au colorat copilaria si te-au invatat sa fii OM. Parfumuri neasemuite degaja povestea.
Ai perfecta dreptate: "ar trebui să apreciem mai mult lucrurile simple din jurul nostru şi oamenii deosebiţi din viaţa noastră!"
O saptamana cat mai frumoasa sa ai!

Liliana

@Elly,
am fost o norocoasa in privinta aceasta! Am avut niste bunici magici si am niste parinti iubitori…:)
În goana zilnica dupa diverse, mai uitam sa ne oprim si sa simtim, sa observam, sa ne amintim… Ar trebui sa mai luam cate o pauza, macar din cand in cand…
O saptamana magica! 🙂

Lasă un răspuns