O familie de poveste

Era un împărat renumit în toată lumea prin bogăţia şi frumuseţea familiei lui, iar palatul în care trăia era de cleştar. Regatul se numea LuxuryGifts, iar familia căruia i se dusese faima peste mări şi ţări pentru unicitatea ei, se numea Jewels. Multă lume era curioasă să afle secretul reţetei fericirii acelei familii, ce părea că trăieşte într-o armonie neclintită de diverse intemperii ce puneau stăpânire din când în când, asupra oricărui regat. King Jewels of Amethyst era un bătrânel cumsecade ce semăna vag, cu un bijutier ce-şi comercializa minunăţiile pe strada principală a regatului. Din mai multe surse, se lansase zvonul conform căruia între cei doi, ar fi fost ceva legături de rudenie, dar nimeni nu ştia adevărul gol-goluţ. King Jewels îşi vedea calm de treburile administrative ale regatului său şi era foarte apropiat de supuşii săi. Mereu povestea cum a explorat toată lumea aceasta şi a călătorit în Asia Centrală şi de Est, Mesopotamia, Babilonia, Egipt şi America Centrală. Acolo şi-a întâlnit iubirea vieţii sale, queen Jewels of Rosenquarz. Palatul era plin de odraslele lor voioase: Granat, Ametist, Acvamarin, Agat, Smarald, Onix, Topaz, Zircon, Turcoază, Turmalină, Opal, Rubin, Argint şi Swarovski, şlefuiţi şi crescuţi bine de părinţii lor. Erau foarte mândri de frumuseţea lor, iar balurile care se organizau anual se dovedeau ocazia perfectă pentru a-şi etala splendoarea. Deşi palat de cleştar, era casa cea mai primitoare din tot regatul. Orice călător însetat sau înfometat şi doritor de frumos găsea porţile deschise şi o vorbă bună. Regele şi regina erau renumiţi nu doar prin bogăţia şi frumuseţea din casa lor, ci şi pentru generozitatea nemăsurată. Ei ofereau adesea cadouri inedite musafirilor care aveau norocul să le calce pragul casei. Cuvintele care se găseau drept frontispiciu pe icoanele de argint de la intrare te îndemnau la blândeţe şi meditaţie. 
Un călător obosit a poposit la porţile palatului exact în ziua premergătoare balului anual la care erau invitaţi oaspeţi de seamă. Deşi toată lumea era preocuată cu aranjarea meselor şi pregătirea ospăţului, acel călător nu a fost ignorat, ci invitat chiar de rege să păşească în interiorul palatului. Paşii lui se auzeau foarte sonori, răsunând în sala mare de la intare, iar ceasul de argint din faţă i-a atras atenţia, parcă dinadins aşezat acolo, pentru a măsura cu fineţe momentele memorabile.

Era un ceas de masă argintat, foarte elegant, cu pendul şi decoraţiuni în formă de raţe mandarin, cunoscute la chinezi drept raţele Yin-Yang. Era ştiut că ele simbolizează dragostea, romantismul, fidelitatea, devotamentul faţă de partener, fiind întotdeauna văzute în viaţa reală ca perechi iubitoare. Se mai spune că plasarea ceasului în locul corect, asigură casei un Feng Shui benefic. Alături de el trona un îngeraş cu cristale Swarovski aqua pe cutiuţa muzicală. Imediat îşi aminti că îngeraşul simbolizează dragostea, inocenţa şi ar fi un cadou deosebit pentru orice ocazie: zi de naştere, onomastică, botez, nuntă, Crăciun, Paşte, Valentine’s Day.
De ce îi veniseră în minte ideile acestea? Poate pentru că era presat să cumpere un cadou inedit pentru soţia sa care îl aştepta nerăbdătoare acasă, după luni de pelerinaj şi regăsire în munţii Babilonului. Era momentul să-i dovedească că sentimentele lui sunt la fel de pure şi înflăcărate ca întotdeauna, deşi lipsise considerabil din casa lui, lâsând-o pe soţie singură. Ştia că fericirea este un concept prea lumesc explicat de toată lumea, iar ceea ce simte este mult mai important decât toate cuvintele de slăvire din lume. Înainta timid pe holurile imense ornate cu statuete din bronz pe suport din ametist, lumânări parfumate în suport pe aranjamant cu ametist, perechi de cai în argint pe lemn de nuc şi figurine placate cu aur, în formă de corăbii, decorate cu cristale Swarovski tek, negru şi vernil sau albastre, parcă era într-un muzeu înconjurat de atâtea opere de artă.

Ce atrăgea atenţia de prima dată la acele corăbii era plăcuţa inscripţionată a fiecăreia în parte, cu proverbul latin: „Dacă vântul nu suflă în pânze, vâsleşte.”
Era pur şi simplu impresionat de toate acele minunăţii, dar nu înţelegea de ce sunt mai multe exemplare din fiecare. Regele îi urmărea reacţiile cu atenţie şi în cele din urmă adăugă cu jovialitate:
– Se pare că vă place casa noastră!
– E de vis! Un palat minunat! Dar, îndrăznesc să vă întreb, de ce aveţi mai multe exemplare din fiecare?…
Regele zâmbi în barbă şi spuse gânditor:
– Sunt cadourile pe care noi, familia Jewels le oferim tuturor celor care iubesc frumosul. Ele sunt create de noi, membrii familiei şi ne mai ajută şi fratele meu, bijutierul, care locuieşte pe strada principală.
– Sunt consternat! Adică, dumneavoastră creaţi aceste minunăţii? Nu aveţi supuşi care să îndeplinească aceste îndatoriri?
– Sunt creaţii făcute din dragoste, cu dragoste, pentru o dragoste. Doar noi le putem face! Sunt miez din sufletul nostru! Ai observat că ametistul predomină pe holuri? E piatra mea norocoasă! Cea care mi-a dat şi numele!
– Mă bucur că v-am auzit povestea, dar trebuie să-mi continui drumul. Soţia mea mă aşteaptă!
– Spuneai că eşti plecat de luni de zile, încă o zi, nu se mai pune la socoteală! Trebuie să participi la balul nostru anual! Nu poţi rata aşa ceva!
– Chiar mi-aş dori, dar glasul sufletului strigă altceva! Mă arde! Trebuie să sting focul acesta!
– Am altă propunere! Rămâi şi soţia mea îţi va arăta nişte cadouri potrivite pentru sufletul tău pereche. E chiar posibil să o aducem şi pe soţia ta la petrecere, pentru că de mult nu am mai văzut aşa devotament şi afecţiune. Distanţa pe mulţi îi răceşte, dar în cazul vostru e altfel şi mă bucur.
– Soţia mea e departe de aici, cale de mai multe zile de mers fără oprire! E imposibil să participe la balul de mâine seară!
– Multe lucruri sunt imposibile, dar acesta îmi stă în putere! Statutul de rege mă ajută uneori să alătur suflete care se iubesc! Am multe maşini zburătoare care parcurg distanţe mari în câteva ore! Lasă totul în seama mea! Spune-mi doar locaţia şi de rest mă voi ocupa eu!
– Nu ştiu ce să spun! Sunt depăşit!
– Mergi în camera pentru oaspeţi şi îţi vei reveni!
Nici măcar după ce intrase într-o cameră somptuoasă, cu aşternuturi de mătase şi draperii largi şi vaporoase, călătorul obosit nu-şi reveni. Queen Jewels of Rosenquarz bătu la uşă şi insistă când nu auzi nici un răspuns. Intră uşor ca o felină şi salută delicat:
– Bună seara! Sunt bucuroasă să vă cunosc! Soţul meu tocmai a demarat planul de regăsire cu soţia dumneavoastră! V-am adus spre delectare o cutie cu bijuterii inedite pentru a-i face o surpriză plăcută soţiei când va veni! Las caseta pe masă! Unele bijuterii cu cristale sunt special concepute pentru zodii, în funcţie de pietrele preţioase folosite! Trebuie să le vedeţi, neaparat! Vreau să vă mai anunţ că în jumătate de oră se serveşte masa! Vă invit jos, să mâncaţi cu noi toţi, în familie!
– Mulţumesc pentru invitaţie şi grijă! apucă să spună călătorul şi luă din nou poziţia de mut.
Regina îşi văzu de treburile ei şi se retrase discret. Ochii obosiţi ai bărbatului poposiră pe caseta supraetajată de pe masă. Era convins că va fi din nou uimit, iar tentaţia era prea mare şi deschise încetişor capacul casetei. Acolo, stăteau aşezate coliere şi cercei pentru diverse zodii, exact cum spusese regina, pandantive şi broşe de o fineţe şi frumuseţe rar întâlnite. Alegerea era cu atât mai grea, cu cât fiecare excela prin lucrătură şi culoare, iar luciul, transparenţa şi duritatea le reflectau atuurile incontestabile.
Încă se uita la ele când o femeie, ce părea o bunicuţă din poveşti, îl invită la masă. Coborî reticent şi, din nou rămase impresionat de tacâmurile de argint cu cristale Swarovski şi farfuriile din porţelan fin, de suporturile pentru lumânări argintate şi tablourile de familie aşezate prin cameră. Era o masă foarte lungă, din mahon, pentru că familia aceasta număra mulţi membri. Musafirul se uita la feţele senine din jurul său şi observă bucuria care emana prin fiecare por al fiinţei lor. Îşi dorea şi el o familie aşa de poveste…
Inutil să vă spun că regăsirea cu soţia a fost minunată, iar balul a avut din nou rezonanţe pozitive. În ce priveşte cadoul ales de eroul poveştii noastre, oferit cu generozitate de familia aceea incredibilă, am aflat că este ceasul acela argintat de la intrare care i-a plăcut nespus şi care are şi darul de a măsura momentele memorabile din viaţă…
Text scris în cadrul competiţiei SuperBlog 2013, proba numărul 12.
Diana

Eeeeh… Am citit si am visat, cateva clipe, la pietrele pretioase si semipretioase, la argint – metalul meu preferat! De-ar fi dupa mine as face din argint si pietre pretioase tot ceea ce ma inconjoara! 🙂
Minunat acest basm! Minunat si ceasul!

Lasă un răspuns