Povestea cafelei

arhivă proprie
Cafeaua
a fost licoarea învingătorilor, dintotdeauna! Încă de când a fost descoperită
pe coastele Mării Roșii în Africa și a devenit o băutură preferată de toate
păturile sociale în Orientul Mijlociu. La început a fost cunoscută ca aliment,
nu ca băutură. Avicenna o administra ca medicament încă din anul 1000 î.H.
Etiopienii obțineau un fel de vin din boabele de cafea, obținut prin
fermentație, iar din secolul 11, persanii au început să o consume ca băutură
caldă. Boaba de cafea, se presupune că are origine mistică, tocmai pentru că
proprietățile ei sunt atât de surprinzătoare, acoperind atât domeniul religios,
cât și cel medical. Magia în care sunt învăluite aceste boabe roșii la început
și brune după coacere, capabile să alunge somnolența și să redea energia
pierdută, a contribuit la răspândirea cu succes a băuturii în Etiopia, Arabia,
Egipt și la sfârșitul secolului al XIV-lea și în Europa.
Recunosc
ca sunt adepta unei cafele aromate dimineața și mă înscriu în rândul fanilor declarați.
De fapt, ziua începe mult mai bine dacă este lângă mine și o ceașcă aburindă de
cafea, cu un guler generos de caimac. Îmi place să o savurez în tihnă și
eventual în pijamale, după toaleta de dimineață, mai ales la sfârșit de săptămână.
Cafeaua, a intrat în viețile noastre și este o rutina călduță și inofensivă,
dacă nu este consumată în exces. Este o băutură care ne revigorează, indiferent de
anotimp, ne stimulează gândirea și imaginația. Unii spun că ar avea efecte
benefice asupra sănătății, alții că nu prea ar fi bună. Ceea ce știu sigur, e
că, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în oraș sau în călătoriile noastre,
vom găsi și această tentație aromată, care ne va ajuta să ne concentram pe
timpul zilei, să ne înviorăm. Unii susțin chiar că ar crește performanțele
mentale și fizice, iar băutul cafelei a fost puternic asociat cu micşorarea
riscului de a face ciroză, astm, diabet, Alzheimer şi Parkinson. Știu sigur că,
cafeaua e un răsfăț al papilelor gustative, e o poezie de dis de dimineață și
un tabiet pe care nu mi-l pot refuza.
În
timp, am ajuns să apreciez efectele minunate ale cafelei, care a reușit să mă
ajute în diminețile mohorâte prin parfumul ei inconfundabil, să mă revigoreze
când eram obosită, să fie lângă mine cu aroma și caimacul ei, pentru a-mi
desena povești de viață, pentru a-mi fi inspirație. Am câteva cești preferate
din care o savurez, de cele mai multe ori, verzi sau albe și căldura ei mă
transpune pe malul mării, unde o beau cu prietenii preparată la nisip, în ibric
de cupru, sau mă trimite înapoi, în anii de studenție, când o consumam pentru a
mă putea concentra și rezista stresului examenelor.
arhivă proprie
 Pot spune că a fost alături
de mine, exact când am avut nevoie. De aceea, am învățat să o prepar cu
atenție, să-i acord un întreg ritual, transformat pentru mine, peste ani, într-un
veritabil tabiet. La început eram novice în domeniu, iar prima cafea pregătită
a fost un fiasco. Mătușa mea din Germania, mare iubitoare a licorii magice, m-a
rugat să-i fac o cafea la ibric, dar fiind prea mică, clasa a zecea de liceu,
cred, nu am apreciat corect proporțiile dintre apă și cafea, rezultatul fiind
un fel de apă colorată. Îmi amintesc că nu mi-a reproșat nimic, chiar m-a
lăudat, iar eu nu-mi mai încăpeam în piele de mândrie, că am făcut prima mea
cafea. Ulterior, bunicii mei, pentru a mă încuraja, mă rugau să le pregătesc o cafea
elegantă. Evident că eram onorată să îndeplinesc acest ceremonial și am învățat
să prepar o cafeaua așa cum trebuie, adică m-am asigurat să fie proaspăt
măcinată, am apreciat corect proporțiile, cam două lingurițe la 200 ml. apă și
am avut grijă și de calitatea apei, care, de cele mai multe ori oferă savoare
întregii cafele. Elementul principal, secretul întregului proces tehnologic, am
aflat că consta în momentul în care se adăuga cafeaua, înainte sau după punctul
de fierbere. Evident că totul dura ceva timp și parcă tot nu era așa cum îmi
doream. Lipsea ceva…
De
câțiva ani, am descoperit, cu ajutorul tehnologiei, cum se prepară cafeaua preferată
în intimitatea căminului. Magazinul MarketOnline.ro oferă niște promoții la expresoare
și cafetiere care îți pot transforma cafeaua într-o poveste.
 Am ales espresorul
Saeco Philips
pentru că am realizat că ei știu ce înseamnă cafeaua adevărată,
fac totul cu pasiune și grijă, tehnologia întâlnește profesionalismul și aroma
este sublimă, caimacul generos, exact cum îmi place mie. În plus, este ușor de
întreținut, are sistem de autocurățare, este de origine italiană, plăcerea e
garantată, iar atunci când se pune sufletul și inima într-un lucru, se simte
pasiunea, se vede finețea. Mă simt excelent acum, pentru că am descoperit
ingredientul secret din povestea mea: expresorul Saeco. Întâlnirile cu prietenii,
cu familia, siestele lungi și diminețile gri s-au transformat, au prins culoare
și savoare. Espresorul Philips profesional, Saeco este un complex de
tehnologii, perfect sincronizate, iar totul se poate regla după propriile
preferințe: temperatura apei, cantitatea și concentrația cafelei, proporția
spumă-cafea în ceașcă, intensitatea aromei, chiar nivelul spumei sau caimacului
cum îi spun eu, care poate fi ușoară, catifelată. Comod, elegant, savoare garantată!
Ce îți poți dori mai mult?
Pornind
din inima pasională a Italiei, expresso a adunat toate aromele însorite de
acolo, toată bucuria de celebrare a vieții și a devenit o cultură. Astfel, în prezent,
datorită sistemului integral automat, poți servi din savoarea adevăratelor
specialități expresso italiene, chiar la tine acasă, nu neapărat la cafeneaua
preferată din oraș. Pot fi personalizate până la 9 specialități diferite, de
către 6 utilizatori diferiți, ceea ce înseamnă că te poți juca cu aromele, după
gustul propriu și vei avea o familie fericită. Un alt secret? Toate ingredientele proaspete, oferă o savoare
desăvârșită: boabe proaspăt râșnite, apă și lapte proaspete. Râșnița ceramică
nu încălzește boabele și se păstrează gustul autentic al cafelei. Ce rezultă? O
aromă divină, o consistență cremoasă delicioasă, un răsfăț binemeritat în mijlocul
lumii dezlănțuite! Vă recomand acest produs!

Articol
scris în cadrul SuperBlog 2014! Vă dedic! 🙂

Lasă un răspuns