România, țara mea de vis

Fiind o mare pasionată a călătoriilor, aș putea să aleg orice țară de pe mapamond, iar faptul că vorbesc o limbă de circulație internațională mă ajută și mai mult în acest sens. Cu toate acestea, voi alege mereu, pe primul loc, România, țara în care m-am născut. Voi simți românește indiferent unde voi fi și voi recomanda tuturor să viziteze România, nu doar dintr-un patriotism exacerbat, ci pentru că avem o țară minunată, cu toate formele de relief, cu zone unicat în lume și cu obiceiuri și tradiții pitorești.

E adevărat că această pasiune presupune mult timp și bani, dar, cu puțină chivernisire și stăruință vei reuși să economisești pentru o călătorie în țara ta. Garantat! Trebuie doar să-ți propui acest lucru și să cauți sprijin în adunarea informațiilor, mai întâi, dacă nu reușești singur. Acest ajutor poate veni din partea unui membru al familiei, unui prieten, unui profesor de geografie, unei agenții de turism sau cel mai la îndemână, al internetului nostru cel de toate zilele. Important este să selectezi informațiile de care vei avea nevoie, axat strict pe domeniile de interes pentru tine: muntele, marea, escaladatul, schiatul, înotul, parc aventura, muzee, mănăstiri sau pur și simplu drumețiile în aer liber.

Voi încerca să schițez un itinerar imaginar care să cuprindă unele dintre cele mai interesante obiective turistice pe care vei dori să le vizitezi, în calitate de călător pasionat, ca și mine. Nu este ușor, pentru că avem cum spuneam, o țară incredibil de frumoasă.

Dacă îți dorești să experimentezi ritmul orașelor, vei începe cu siguranță, cu capitala țării, București. Aici vei găsi un melanj între arhitectura bogată din perioada interbelică, mastodonții hidoși și gri din epoca comunistă și edificiile zvelte și preponderent din sticlă din ultimele decenii. Viața culturală din București este tot timpul plină cu evenimente de artă, muzică, petreceri și ai ocazia să simți micile plăceri ale aventurii urbane. Se știe că aici este cea mai mare clădire administrativă de uz civil din lume ca suprafață, Palatul Parlamentului. Ca obiectiv turistic, nu trebuie ratat nici Arcul de Triumf. S-ar putea să te bucure o plimbare cu autobuzul turistic. Îți poți planifica și câteva vizite la muzeele din oraș, iar spre seară să te plimbi prin Centrul Vechi.

BucurestiSursa Photo

Iașiul îți poate oferi și el delicii vizuale prin clădirile elegante și impresionante. Teatrul Național, Palatul Culturii sunt printre cele mai vizitate și admirate obiective ale orașului. Parcul Copou, cel mai vechi din Iași, este vestit pentru Obeliscul cu lei și teiul lui Eminescu unde iubitorii de frumos poposesc, pentru a admira natura în toată splendoarea ei.

Iasi

Sursa photo

Constanța este cel mai cunoscut oraș dobrogean, dezvoltat pe bazele fostei colonii grecești a Tomisului. Melancolică și foarte animată în sezonul estival, Constanța reușește să îmbine de minune statutul de oraș-port, cu cel de oraș-turistic. Găsim și aici muzee și atracții turistice: Muzeul Mării, Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Teatrul Național de Operă și Balet, renumitul Complex Muzeal de Științe ale Naturii cu secțiuni diverse: delfinariu, planetariu, observator astronomic și micro rezervația de păsări exotice. Orașul acesta are un mix de culturi, etnii și stiluri arhitectonice care te pot copleși. Cazinoul de pe faleză, simbol al orașului, este încă în picioare, deși grav afectat de timp și intemperii, pentru a-ți vorbi de trecut și mai ales de prezent.

Constanta

Sursa photo

Brașovul dacă vrei să-l cunoști la pas, poți începe de pe strada Republicii, din fața Prefecturii. Te vor întâmpina de-a lungul a 500 de metri, clădiri superbe, cu magazine, cafenele, restaurante, pub-uri, dar și librării, cofetării și alte tentații. Piața Sfatului ar trebui să fie următoarea pe listă, pentru că acolo pulsează istoria orașului. În apropiere este Biserica Neagră cu stilul gotic medieval, grandios. Dacă vei căuta bine în zonă vei descoperi strada Sforii, vestită pentru îngustimea ei în toată Europa.

Brasov

Sursa photo

Cluj Napoca te întâmpină și el cu un Centru Vechi pentru a ține pasul cu ritmul urban. Frumusețea Bisericii Reformate de pe Ulița Lupilor, cea mai mare biserică gotică cu o singură navă din Transilvania și grandoarea Catedralei Sfântul Mihail te vor face să revii. Bulevardul Eroilor este de vis și acolo simți pulsul vieții. Arhitectura unică te va impresiona la tot pasul și îți vei dori să vizitezi muzeele tematice.

Cluj Napoca

Sursa photo

Timișoara, Sibiul, Sighișoara sunt alte trei orașe cu încărcătură istorică care ni se dezvăluie prin clădirile vechi cu iz de măreție. De exemplu, Sighișoara este singura cetate medievală locuită în prezent din Europa, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Mai sunt și orașe cum ar fi Oradea, Baia Mare care au investit în ultimii ani în renovarea arhitecturii și în care simți că ești ca în Occident.

Timisoara

Sursa photo

Natura sălbatică și Parcurile Naturale unice în lume de la noi din țară, ne fac mândri că suntem români.

Munții Bucegi sunt cei mai accesibili, prin căile rutiere și feroviare croite în interiorul lor, transformându-i în cei mai îndrăgiți munți din România. Valea Prahovei cu ale sale stațiuni dispuse una după alta, Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal contribuie la acest lucru. Atracții turistice din zonă sunt Babele și Sfinxul, monumente ale naturii, create prin eroziunea eoliană. Poți face popas la Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman, construită în 1928 la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Din stațiunea Bușteni vei putea admira Crucea în fiecare zi senină.

Platoul Padina

Platoul Padina – Munții Bucegi sursa photo

În Delta Dunării vom întâlni un ecosistem unic, fiind a doua deltă ca mărime din Europa cu 5.800 kilometri pătrați. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1990 ca rezervație a biosferei și cea mai nouă formă de relief din România. Fauna și flora de aici te impresionează prin diversitate și frumusețe.

Delta

Sursa photo

Expedițiile pe culmile Munților Rodnei îți vor demonstra că țara noastră este neasemuită. Flora și fauna sunt de vis, iar trecerile de la 900 la 2.300 metri altitudine îți vor arăta habitate montane diferite și specii rare care trăiesc doar în România. Vara vei putea admira măreția Cascadei Cailor, în apropiere de stațiunea Borșa, din Maramureș.

Muntii Rodnei

Sursa photo

În Rezervația din Masivul Retezat doar temerarii își vor face drum, pentru că este o fortăreață de stâncă din care se înalță peste 20 de culmi ce depășesc 2000 de metri. Peisajele naturale de o frumusețe răpitoare, cele 54 de lacuri glaciare dintre care lacul Bucura este cel mai cunoscut și cel mai mare din România, te vor face să realizezi că ești doar un simplu călător.

Retezat

Sursa photo

Patrimoniul cultural și spiritual al țării noastre este neprețuit. Călușul este unul din cele mai interesante dansuri tradiționale românești și are loc în săptămâna Rusaliilor. Conform tradițiilor populare locale, acest ritual are puterea de a vindeca oamenii de boli, precum și de a-i proteja pe săteni și recoltele lor de forțele malefice. Ca o garanție a unicității și ceremonialului de excepție, a fost inclus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității din anul 2005.

În Moldova noastră, cea cu grai dulce, poți descoperi meșteșuguri uitate și o arhitectură valoroasă. Pe acest tărâm mioritic poți vedea săteni cum își țes la război costumele populare, covoarele și cum creează diverse obiecte din lemn. Influențați de frumusețea plaiurilor și de bogăția pădurilor, românii au devenit în timp meșteșugari pricepuți ai sculptării lemnului. Dacă ești interesat de partea tradițională a țării poți descoperi cântece, dansuri și porturi populare deosebite. Nu vei fi doar un simplu observator, ci poți să participi în calitate de dansator de exemplu, la horele cu muzică tradițională.

Mănăstirile pictate din nordul Bucovinei sunt alte nestemate ale tezaurului național. Bucovina este una dintre regiunile în care tradiția se păstrează la adevărata ei valoare. Te va surprinde vestitul “albastru de Voroneț” din exteriorul mănăstirii cu același nume și frescele în culori vii. La Mănăstirea Moldovița vei găsi picturi interioare și exterioare unice, care s-au păstrat nealterate. Perla din șiragul mănăstirilor este considerată Sucevița, unde arta bizantină se îmbină cu cea gotică.

Țara Moților, dacă te vei hotărî să o vizitezi, te va cuceri prin peisaje mirifice, fiind singurul loc din țară unde există așezări permanente la mare altitudine și prin tulnic și obiceiul ce gravitează în jurul lui. Conform legilor nescrise ale moților, cu aproximativ o sută de ani în urmă, în casa fiecăruia încă se găseau două-trei tulnice, la care știa să cânte întreaga familie. Localnicii folosesc și în prezent tulnicul, atât ca instrument muzical, cât și ca mijloc de comunicare între sate.

Incursiunea mea imaginară se oprește aici, lansând în final o provocare: daca ar fi să prezentați o zonă a țării noastre, care ar fi aceasta și care sunt motivele care vă îndeamnă să faceți această alegere. Materialul prezentat este sintetizat după un site avizat www.romania.travel pe care vă îndemn să-l consultați și din experiențele proprii pe cărările țării.

Nu am vizitat toate obiectivele prezentate, dar sunt pe lista mea de călătorii, vă asigur! 😊

Vă doresc călătorii și experiențe frumoase!

 

Lasă un răspuns