Teoria conspiraţiei mioritică

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. E adevărat că impactul este altul şi dacă este asociat sunetului rating-ul este asigurat. De foarte mult timp sunt dezgustată -cred că acesta este cuvântul- de ştirile acestea de groază care sunt parcă menite pentru a panica oamenii -uneori inutil-.

Ce se doreşte de fapt? Anihilarea cu orice chip a oricărei valori, discreditarea noastră sub orice formă, ce e mai grav a noastră ca fiinţe umane, ca homo sapiens? Totul pare deformat ca atunci când se focalizează imaginea, voit modificat pentru a influenţa negativ, a demoraliza, a panica.
După revoluţie s-au înmulţit televiziunile private, nici cu cea publică nu mi-e ruşine, care se întrec în oferte care de care mai „generoase” dar, care, urmăresc de fapt acelaşi tipar, fără pic de originalitate: politică, cultură, economie, religie, sport, divertisment, diverse etc. Ce este mai trist este că la noi s-a pus accentul mai mult pe morbid şi divertisment. De ce? Pentru că publicul ţintă o cere, culmea! Dar publicului acesta trebuie să i se formeze gusturile ! Mai ales celor care sunt la o vârstă la care pot să discearnă mai greu ce e bine şi ce e rău… În loc de asta s-a ales modelul occidental, capitalist care merge pe profit şi educarea gusturilor devine un mare fâs sau vax. :))))

Revenind la televiziuni, se face o „întrecere” în a se prezenta calupuri de ştiri despre crime odioase, infracţiuni „născocite” pentru rating -deoarece unele fapte nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni concrete, dar sunt prezentate ca şi cum ar fi un pericol social foarte grav-, malpraxis, împuşcături, câini vagabonzi, alge urât mirositoare şi lista poate continua. Se face din unele subiecte o problemă naţională sau internaţională, fără a se implica concret legislativul în aceste discuţii- probabil sunt toţi pe undeva prin Dubai la plajă- şi se face puţină agitaţie într-un pahar cu apă.

Ciudăţeniile lumii în care trăim sunt departe de a lua sfârşit şi toate, cred, sunt redate cu scopul clar de a fi manipulaţi, de a ni se anula şi umbra de speranţă ce o avem în ce priveşte redresarea noastră. Ne mai întrebăm atunci de ce exodul acesta al tinerilor şi nu numai? Unii preferă să culeagă căpşuni sau să o facă pe taximetriştii după o viaţă de încercări în care s-au ales cu…vânare de vînt.

Să mai zic că refuz să mai deschid televizorul în timpul ştirilor tocmai pentru a evita dezgustul şi dezamăgirea teribilă ce mă încearcă după vizionarea lor? Când vor înceta aceşti moguli ai televiziunilor să imite şi să urmărească doar profitul propriu în deficitul atâtor oameni? Probabil că niciodată…

Ne-au invadat emisiuni care de care mai dubioase de genul: „Noră pentru mamă”, „Consilier de urgenţă”, „Fata lui tata”, „Schimb de mame”(parcă asta ar fi posibil), „Test de fidelitate” etc. menite parcă să îndobitocească, regizate uneori în amănunte şi măcar dacă ar fi originale… Sunt copii fidele ale unor emisiuni din Turcia şi vorba lui Dan Negru dintr-o emisiune:” Turcul e frate cu românul! Ce place lui place şi românului!”.

Să ne concentrăm puţin pe ştirile cotidiene: „Cutremur cu magnitudinea 5,5 în Marea Neagră resimţit la Bucureşti!”, Atacul algelor urât mirositoare la malul litoralului :))), ” Cal măcelerit fără milă în faţa unor copii”, „Crima de la Timişoara”, „Copil târât de mama sa cu o lesă improvizată!”, „Disponibilizări de 20% în jud. Bacău în învăţământ”, înţelegeţi ce vreau să spun? Parcă am fi un popor de obsedaţi, criminali, pedofili, incapabili.
Altă televiziune a resimţit cutremurul la 5,8 pe scara Richter -o fi fost mai aproape de epicentru- :))))), aici ploile şi vijeliile au blocat traficul în mai multe judeţe – dincolo o fi fost senin-, aici se vorbeşte de un „atac” conştient sau nu dat d-nei ministru a turismului care a făcut eforturi „disperate” să promoveze specificul românesc atât în ţară cât şi peste hotare, se vorbeşte despre ancheta Udrea fără prezenţa personajului principal, care poate sau nu fi audiat – pentru că nu e relevant-, despre salarizarea unică pentru bugetari care poate fi amânată… etc.
Apare undeva intercalat şi un moment de cultură, o carte nou lansată, un vernisaj, o expoziţie, etc, dar cine mai poate gusta aşa ceva după amăreala instantaneelor anterioare?

Se disponibilizează oameni din învăţământ, posibil să fie afectaţi şi cei titulari, dar se uită că de la 15 septembrie elevii vor avea nevoie de profesori la clasă – clase care nu sunt de preferat a avea 40-45 de copii- şi asta pentru a se elimina cică necalificaţii din sistem. Nimic de spus, scopul e nobil, dar la un simplu calcul se poate observa că rămân foarte multe catedre vacante şi dacă nu se doresc necalificaţi – care de bine de rău dau un examen de selecţie- atunci pensionari sau careva după stradă??? Se pare că d-na ministru trăieşte undeva în „sferele înalte”, pentru că realitatea este alta şi dumneaei o ştie prea bine, cu toate acestea o neagă cu încăpăţânare şi merge înainte ca un taur încolţit de toreadori.

Era să uit să pomenesc de o ştire din categoria inedit! Mănânci cât poţi, plăteşti cât vrei! Dar la Bruxelles, în Belgia pentru că la noi cu siguranţă un astfel de restaurant ar da faliment foarte repede. De ce? Pentru că nesimţirea unora dintre compatrioţii noştri e atât de crasă încât ar fi în stare să afirme după ce mănâncă şi beau cât vor că nu le-a plăcut deloc şi prin urmare nu consideră necesar să plătească…:))))

Cine să mai descurce atunci iţele şi ce să mai înţeleagă cei la o vârstă a incertitudinilor când sunt promovate nonvalorile şi au câştig de cauză cei mai tupeişti şi cu punga groasă? De ce să ne mire atunci că generaţia actuală este dezorientată şi alege drumul care vede că e mai uşor şi mai plin de succese imediate? Nu ei sunt de vină, ci noi cei mai trecuţi prin viaţă care permitem să se întâmple aşa ceva.
România, ţară a tuturor posibilităţilor, mai e vreo şansă ca să-ţi speli faţa de ruşine?

pheideas

Ma doare ca nivelu de educatie, cultura, informatie, este extrem de redus. Emisiunile de care vorbesti au un rating pana la stele. Blogurile noastre sunt citite de cativa. De curiozitate, intra te rog pe trafic.ro, sa vezi ce bloguri au zeci de mii de cititori pe zi. O sa te crucesti. Ma doare pentru ca stiu ca in ultimii douazeci de ani s-a facut marketing pe poporul roman. Un margeting de succes, care a transformat individul in animal cu bale la gura. A fost spoliat de orice urma de ratiune. Cel mai bine observi la alegeri, cat de uituci si sensibili sunt unii la mic si al bere. … Cum putem ridica nivelul acestor animale ? Cu multa truda si prin puterea exemplului. Si numai al exemplului de succes. 🙂 Aici va fi mai dificil. Din fericire, criza va face ca loaza cu BMW sa-mi pupe mana si sa-mi zica dom' injiner. Nu acum, curand …:) Asa a fost in '40, inainte de "vacanta".

Liliana

Tocmai lucrul acesta mă dezamăgeşte şi pe mine. Anume că ţara aceasta are potenţial dar cei de sus încearcă tot felul de experimente pe spinarea noastră care mai de care mai dubioase care ne sleiesc de puteri, ne dezgustă şi ne fac uneori să ne fie ruşine că suntem români. Puterea exemplului de succes în rândul celor cu puţin mai multă materie cenuşie e de dorit dar cum spuneai şi tu e mai greu de realizat, dar nu imposibil. Speranţa moare ultima…:)))))

Lasă un răspuns