Votez pentru Romania noastra!

„Altădată, puteai să crezi despre un prost că face pe prostul pentru a nu-i supăra pe alţi proşti, situaţi pe trepte ierarhice superioare, sau că e împiedicat de proşti să-şi demonstreze calităţile. Prostia avea, atunci, reţineri, prudenţe, dictate fie de calcule, fie de teamă. Se ferea să se etaleze, să se exhibe, fără nici un control. Se dezvăluia în formele ei pure, aşa cum erau arătate pozele obscene, în cercuri intime. Altminteri, numai când se simţea victorioasă, triumfătoare, scăpată de orice temeri, lăsa orice precauţie deoparte. De regulă, se străduia să nu se dea de gol, se străduia, chiar, să pară „deşteaptă”. Avea complexe, inhibiţii, nu vroia să se facă de râs, să devină subiect de ironii şi bârfă. În plus, un prost care tăcea era, nu o dată, mai câştigat decât un deştept care nu-şi ţinea gura. De fapt, cenzura şi frica le-au adus multe servicii proştilor, micşorând prăpastia dintre ei şi ceilalţi sau împiedicându-i să se manifeste în forme prea stridente.Acum, gata. Acum, nu mai e nici o restricţie. Una din izbânzile revoluţiei care n-a avut de suferit, ca altele, este liberalizarea prostiei. Nimic nu împiedică acum prostia să se manifeste cu toate resursele ei, în întreaga ei splendoare sordidă, după cum ne demonstrează, cu dovezi tulburătoare, adesea, scena noastră politică. Exemplele vă las plăcerea să vi le daţi singuri. ”

(Vremea întrebărilor, O. Paler)

Am citit pe mai multe bloguri ( Pheideas, Rontziki) despre o initiativa salutara si va las si pe voi sa hotarati daca e adevarat sau nu. Mai multe informatii gasiti pe Facebook : Treziti-va! Aceasta nu este Romania noastra! Am preluat si eu informatiile din dorinta sincera de a gasi solutii pertinente la situatia de fapt!

DOUA ROMANII!

Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR – hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA- a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti. Suntem dezamagiti, obositi, paralizati in plan politic, mentinuti in aceasta stare de inertie, in mod premeditat, de clasa politica, multumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminti taxele, multumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Nimeni nu mai vrea sa riste, am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla.
NU SE MAI POATE ASA!
Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo si un cioban sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvantul Google. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri. Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inoculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc.

SUNTEM MILIOANE DE ROMANI DESTEPTI!!!
Suntem milioane de romani educati- ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea… ca sa ne conduca niste analfabeti acum?Suntem milioane de romani muncitori, corecti, integri, cu initiativa- intre 8 si 16 ore pe zi ne straduim sa adaugam valoare, in businessul nostru sau in businessul altcuiva, ne luptam cu taskuri, deadline-uri, traininguri, clienti dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, sedinte, stress- ca sa ne conduca si sfideze niste hoti si niste parveniti?Sunt milioane de romani care au plecat scarbiti din tara, cladesc economia altor tari, cu sufletul sfasiat de dorul de tara lor si tanjind dupa acel concept de Acasa, pierdut in mocirla cotidianului romanesc. S-ar intoarce fara ezitare in Romania, dar cum ar putea suporta haosul de aici, mai ales dupa ce au trait intr-o tara civilizata?Atatea milioane de oameni destepti, integri si cu bun-simt …suntem paralizati! Ne platim mecanic taxele si ne dam cuminti la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat, un hot sau o papusa blonda cu tupeu si cu un singur talent, platit mult prea scump, din banii nostri.

ENOUGH IS ENOUGH! NE INTOARCEM ACASA!!!

Nu se mai poate asa! Enough is enough! Facem apel catre toate persoanele integre, capabile, educate, care au cladit ceva prin munca lor, fara sa fure, sa ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afecteaza pe toti. Trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu balls si cu coloana vertebrala! O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti si suportam ce ni se intampla doar visand la urmatoarea iesire din tara.E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati , asa cum se intampla cand esti angajat intr-o companie multinationala, fara sa fie acceptati daca nu li se dovedeste integritatea si eficienta. O miscare a oamenilor care nu au mai fost implicati in viata politica, neintinati, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi. O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o miscare a oamenilor destepti, tineri, cu atitudine, experti in domeniul lor.

BUCURESTIUL NU ESTE TEHERAN SAU CHISINAU!!

Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. – este nevoie doar de oameni integri si capabili, dornici sa ia initiativa.Singura solutie viabila pentru Romania de acum este sa se uneasca toti oamenii capabili pe care ii avem in toate domeniile. Creierele vanate de toate companiile multinationale, oamenii care gestioneaza bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajati, sunt cosmopoliti, stiu sa negocieze /sa munceasca / sa comunice intr-un mediu international, intr-o piata globala- nu au doar viziune limitata de speculant din Pipera Tunari. Contabili, avocati, oameni din banci, din agentii de publicitate, din agentii imobiliare,din agentii de turism, din comert, din presa, intreprinzatori private, artisti, medici, scriitori ….chiar nu exista alternativa la Vanghelie si Becali????Dar cei mai mari dusmani pe care ii avem suntem noi insine, nu sistemul contra caruia dorim sa actionam. Caci daca noi am avea curaj, cum ar putea niste analfabeti limitati sa ne opreasca? Mai ales ca Bucurestiul nu este Teheran, sau Chisinau(….si totusi ei au avut mai mult curaj decat noi!)

PENTRU O ROMANIE DE VULTURI, NU DE STRUTI!

Aici si acum e momentul ca generatia noastra sa preia initiativa. Avem sufletul curat, demnitate, track record, si visul unei Romanii demne de istoria sa si de potentialul poporului – sa aratam ca ne pasa, ca suntem gata sa ne asumam raspunderi si atit poporul cit si marile capitale ale lumii ne vor sustine…masinatiile clanurilor politice sint descreditate atit in Romania cit si la Washington, Brusells si pina si la Moscova.Trebuie sa gasim si sa sustinem oameni de care sa fim mandri ca ne reprezinta. Sa identificam valorile si sa le convingem sa se implice. Trebuie sa luptam pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri. Pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei. Pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit nu din furat. Pentru un viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri, in tara noastra, nu printre straini. Pentru o Romanie de vulturi, nu de struti ( am ajuns niste struti, cu capul in nisip si posteriorul la dispozitia tuturor analfabetilor – sper sa nu va simtiti jigniti de exprimarea plastica, este doar realitatea!….suntem vulturi doar in businessul nostru, in zona noastra de comfort sau cand iesim din tara, asta daca nu ne trateaza vreun strain de sus ca avem pasaportul pe care il avem!) Ajunge. Haideti sa ne trezim! Haideti sa luptam pentru o Romanie cu balls!

TE VREM!!

Vrem nume de persoane carora tu le poti incredinta viitorul tau.Nu vrem critici, nu vrem sa ne plangem- toti stim care este realitatea, nu mai este nevoie de inca un catalog de plangeri. Vrem solutii, iar solutiile nu sunt posibile fara oameni capabili. Vrem nume. Nume de oameni integri, loiali, cu bun-simt, mandri ca sunt romani, pregatiti, care stiu ce inseamna un task, un deadline, o echipa. Poti fi chiar tu! Sau poate fi cineva care iti este apropiat. Sau o persoana pe care o admiri.Chiar daca multi nu ne dau nici o sansa, o vom face. Sta numai in mainile nostre sa ne schimbam viitorul- trebuie doar sa gasim oamenii carora sa il incredintam.Unii spun ca nu putem….BA DA, PUTEM!

Pentru Copiii Nostri, Pentru Redobindirea Demnitatii de Roman- Treziti-va!”

COPYRIGHT Alexandra Svet
Drepturile de autor ii apartin Alexandrei Svet
Contact Info
Location: Bucharest, Romania
Unii oameni au incercat sa gaseasca solutii si au avut succes. Va dau un exemplu din educatie care se pare ca este Cenusareasa sistemului.
*”Vremea prostilor a trecut”***
Articol de Sorina Bota- 2008-01-23
*Saptamanalul Muresan Punctul*
www.punctul. ro
Florian Colceag ne-a primit la interviu putin dupa ora 22,00, intr-un birou de la etajul al doilea al Inspectoratului Scolar.Tocmai venise de la Bucuresti, dar a acceptat fara fasoane discutia nocturna.Interviul a fost intrerupt inainte de a incepe de o interventie la Radio Romania Actualitati. „Domn profesor” a vorbit pret de 15 minute despre noua Constitutie la care a lucrat alaturi de alti membri ai societatii civile, despre primarii fara scoala si despre politicienii noi si vechi pe care i-a impartit plastic in …ardei iuti si ardei grasi.
Reporter: Cine ar trebui sa sprijine excelenta? Statul, mediul de afaceri ori societatea civila?
Florian Colceag: Toti. Pentru ca toti au interes. Cultivarea prostiei este deja atat de vicioasa si atat de paguboasa incat nimeni nu mai are interes sa mearga pe mana oamenilor mediocri. De ce? Pentru camediocrii fac fapte mediocre iar noi suntem acum intr-o perioada extraordinar de dinamica si in permanenta criza. Si nu ne asteapta vremuri mai bune indiferent de ce am face noi pentru ca am intrat subefectul incalzirii globale care ne va neferici an de an din ce in ce mai tare. Vom avea crize economice, nu le putem evita, si vom avea nevoie de oameni care stiu ce sa faca.
R: Cine in acest moment sprijina in Romania la modul real excelenta?
F.C: O sprijina asa cu un pic de rusine firmele care au nevoie de excelenta. Vorbim de multinationale care ii vaneaza pe romanii inteligenti, ii platesc bine, ii pun la munca, ii exploateaza, le scot sufletul. Firmele romanesti, marea majoritate, se uita stramb. Adica cum eu sunt firma familiala, eu mi-am batut capul eu am facut-o, e a mea, a cumnatei mele, a varului meu, cum sa il pun eu pe asta directorgeneral si sa ma dau eu deoparte fiindca el e mai destept ? In afara de multinationale, incep sa caute excelenta bancile, care trebuie sa ramana pe piata. Si apoi incep sa aiba nevoie, in mod paradoxal, ministerele. Suntem integrati in UE si apar o gramada de directive, de politici care trebuie duse la indeplinire si oamenii obisnuiti se incurca, dau cu dreptul in stangul si nu reusesc sa paseasca. Incep sa aiba nevoie de oameni inteligenti si cetatenii de rand in clipa in care se uita pe cine aleg.
R: S-a schimbat in acest sens mentalitatea, adica nu mai vrem prosti?
F. C: Sunt absolut convins. Oamenii s-au saturat de zambete, de minciuni si de discursuri sterile. Au nevoie sa aleaga pe cineva care nu numai sa ii reprezinte, ci sa ii si ajute si nu te poate ajuta unul care este neajutorat, unul care nu are destula minte sa gaseasca solutii.”Nu suntem destepti”
R: A crescut electoratul?
F. C: In 18 ani cred ca si electoratul si-a luat examenul de maturitate. Oamenii au avut sperante la nivelul partidelor politice. Acum au disperare, considera ca nu prea mai au optiuni. Au avut sperante in integrarea UE, acum au disperare pentru ca desi banii sunt promisi si sunt la nasul lor, nu ii pot prinde. E foarte greu sa completezi un munte de formulare prin care sa scoti un program european pentru zona ta. Asa ca e foarte greu sa mai pui acum pe cineva primar numai pentru ca a fost coleg de betie cu tine la crasma si ti-a promis ca-ti da o oaie. Lucrurile astea nu mai merg.
R: Cand vorbim despre noi ca romani, ne place sa ne autocaracterizam ca fiind un popor de oameni ospitalieri. Suntem insa, un popor de oameni destepti?
F. C: Nu, nu suntem oameni destepti, suntem oameni inteligenti. Desteptaciunea presupune viziune. Inteligenta avem, Slava Domnului, destula. Destept e acela care este un vizionar destul de fin ca sa isi dea seama pe ce lume traieste. Pana acum n-am fost destepti, acum incepem sa ne desteptam, incepe sa functioneze imnul cu „Desteapta-te romane”. Mai trebuie sa capatam si intelepciune pentru ca n-am prea avut aproape deloc. Am mers la intamplare, nu ne-am batut capul, i-am lasat pe altii sa ne conduca.
R: S-a tot spus ca suntem un furnizor de creiere. Mai este Romania in aceasta situatie?
F. C: Romania este inca furnizorul de creiere care era si acum cativa ani pentru ca in cele mai haotice si mai grele conditii apar si cele mai capabile inteligente. Trebuie sa faca fata vrand-nevrand la cele mai neasteptate, intempestive, stranii si ciudate situatii, astfel incat inteligenta li se dezvolta. Problema noastra este insa sa invatam sa folosim aceste creiere
R: Spuneati ca electoratul s-a maturizat, ca incepem sa ne desteptam, dar in problema asta incepe sa se schimbe ceva?
F. C: …daR: ….adica sa incercam sa ii tinem acasa?
F. C: Da, incepe sa se simta. Dovada faptul ca au inceput programe politice de reintoarcere a „creierelor” sau programe de promovare a „creierelor”. Au aparut pe piata o gramada de organizatii care promoveaza inteligenta, valoarea, care premiaza valoarea, uneori chiar cu scop electoral. Eu ma bucur. E foarte bine. Cei care vor sa aiba castig electoral promovand valoarea, imi ridic palaria in fata lor, e un lucru foarte bun.”Am fost ca un buldog”
R: Cum ati reusit sa starniti, sa iritati sistemul?
F. C: Sa stiti ca un sistem putred nu pica daca dai cu barosul. Pica atunci cand langa el creste ceva sanatos, adevarat, viguros. Nu m-am apucat sa lovesc in sistemul ticalosit pentru ca sistemul ticalosit are atat de multa elasticitate incat nu pica la lovituri, e invatat cu loviturile. M-am apucat sa construiesc un sistem adevarat care are vigoare, tarie si viata proprie. E o chestie de piata. Am inceput sa pun la vedere experienta internationala, sa se vada, lumea sa inteleaga ca exista alternative mai bune.
R: Cum arata acest sistem adevarat?
F. C: E un sistem bazat pe om, centrat pe copil, pe nevoile, abilitatile, posibilitatile lui. Un sistem, in care omul nu mai este o marfa, doar o piesa intr-un sistem, e o fiinta in care investesti ca sa il dezvolti, ii dai aripi sa ajunga sa isi atinga potentialul maxim de dezvoltare pe care il are de la Dumnezeu si pe care societatea nu i l-a promovat. Nu mai este un anonim.
R: Sistemul acesta nu seamana deloc cu cel promovat de Ministerul Educatiei. Cum au fost primite propunerile dumneavoastra care practic vin dintr-alta lume?
F. C: La inceput am fost ridicol, pe urma zurbagiu, dupa-aceea enervant si apoi periculos. Dupa asta am inceput sa fiu ascultat cu oarecare interes de catre unii, apoi am inceput chiar sa fiu luat in seama. Dupa asta, cat de cat a inceput lumea sa gandeasca ca parca omul asta are sens ce spune. Si au inceput sa apara alternativele la ceea ce lucram eu. Pe mine m-a bucurat. Lansam programe, apareau alte programe pe sistem. A inceput asa, o mica competitie cu Ministerul, iar pana la urma au intrat si ei pe surse, pe fagase, actualmente existand o cu totul alta deschidere. Avem si sprijin international. In momentul actual Romania este privita cu ochi mari de toata lumea ce face in educatie, recunosc cu modestie sau falsa modestie datorita mie, pentru ca am fost ca un buldog care a muscat si n-a mai dat drumul. N-a avut alta iesire decat asta. Cand a fost nevoie am atacat, cand a fost nevoie am ajutat, dar nu m-am lasat nici o clipa deoarece copiii nostri merita sa aiba un viitor.”Prea multe lacuste au trecut peste noi …”
R: Legile invatamantului mai au un mare hop de trecut…
F. C: Legile invatamantului au nevoie de o refacere prin completare. Exista acolo cateva directii care sunt bine puse, dar pentru ca n-a intrat in traditia Ministerul Educatiei sa faca studii ca sa vada care sunt nevoile reale, care este experienta internationala ce acopera tipul asta de nevoi, sa invete si de la altii, a facut un demers care este incomplet, este schiop si in consecinta nu poate pune pe picioare o educatie care este sufocata, care abia mai traieste. Si atunci impreuna cu colaboratorii pe care ii avem am lucrat impreuna multe zile si multe nopti ca sa scoatem la suprafata studiile pe care nu le-a avut Ministerul Educatiei. Toate vor fi pe masa Parlamentului, iar Parlamentul va raspunde. Educatia nu mai este un subiect de nisa, societatea civila e interesata de ceea ce se intampla in educatie…
Rp : …si chiar isi doreste o schimbare in educatie
F. C: Isi doreste o schimbare in tot, pentru ca ne-a ajuns. Am avut prea multe experiente stranii, ciudate, negative. Prea multe lacuste au trecut peste noi si ne-au mancat toate resursele si acum ne uitam cu jale la modul in care s-a dus toata averea Romaniei. Ne aflam in fata unui colaps economic, social, politic, cultural, ne aflam intr-un moment de decizie foarte important. Nu ne mai putem permite sa ne jucam cu viitorul nostru si cu cel al copiilor nostri.
Rep : Vom sti sa luam deciziile bune?
F. C: Eu cred ca da. Cred in mintea romanului de pe urma.
Rep: N-am sa va cer niste previziuni, dar dati-ne un fir de care sa ne agatam. Cand va fi excelenta apreciata in Romania la fel ca in alte state, spre care tinerii nostri inteligenti migreaza?
F. C: Prin lege in cateva luni. Legile au spectrul lor. Astea prefigureaza deja un anumit viitor. Mai departe modul in care sistemul va absorbi, modul in care oamenii vor intelege problema s-ar putea sa dureze tot destul de putin. Cand un om e bolnav are asa, o intuitie extraordinara sa-si gaseasca leacul. Romanii incep sa inteleaga ca au mare nevoie de oamenii inteligenti, foarte priceputi, foarte dedicati. Acesti oameni ii vor conduce, ei le vor fi calauzitorii in perioadele de haos care vor urma.
60 dintre elevii pe care Florian Colceag i-a pregatit la lotul olimpic national de matematica predau acum la mari universitati din lume. Cateva sute lucreaza pentru guverne sau companii straine. Florian Colceag este presedintele Consortiului Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati din cadrul EDUGATE. A publicat lucrari de matematica, chimie, fizica, antropologie, astronomie, pedagogie, psihologie, informatica, futurologie, sociologie, economie,muzica, literatura, drept etc. S-a specializat si in educarea tinerilor supradotati (gifted education), in SUA. Este reprezentant in Romania al World Council for Gifted and Talented Education. M.A. in Education, specialization in Gifted Education, July 2001, Utah State University, Education Department. Patru romani dintr-o suta sunt supradotati, dublu fata de media mondiala. Cu toate acestea, Romania nu are un sistem coerent de educare a elevilor supradotati. Cateva sute de copii supradotati au primit insa sansa vietii de la un modest profesor de matematica. Cand nimeni nu a miscat un deget, Florian Colceag le-a intins o mana de ajutor: si-a pus la bataie timpul, sfaturile, dar si resursele financiare. Timp de peste 20 de ani el le-a creat drumul mai neted in viata micilor genii. „
pheideas

Tipul e ciudat rau. Am fost la el anul trecut, cu o prietena. In timp ce vorbea cu ea … se ocupa si cu paranormalul – descantece si altele, m-am asezat intr-un fotoliu, mai retras. N-am reusit sa stau mai mult de 5 minute. A trebuit sa ies in curte. Am simtit o energie malefica. Habar nu am de unde venea. M-a luat instantaneu ameteala. In curte are un bazin cu pesti. M-am asezat pe-o piatra si mi-am revenit imediat. A iesit si el dupa o jumatate de ora. Ne-am privit, am schitat cteva potiteturi si am plecat spre Bucuresti. Mi-a lasat impresia de guru, neingrijit, libidinos.

Rontziki

Foarte foarte inspirate completarile tale cu Paler si interviul cu Florin Colceag!!! 🙂
N-am reusit sa citesc tot pentru ca sunt la munca, dar cat am citit, mi-a placut 🙂

Liliana

Pheideas, nu-l cunosc personal pe d-l Florian Colceag, dar ce am auzit despre el este doar de bine! Oamenii care fac ceva pentru a schimba in primul rand mentalitatea si apoi apeleaza la programe de excelenta in ajutorul copiilor supradotati, care reprezinta viitorul nostru, sunt de admirat!E de apreciat ca de unul singur a reusit sa faca toate acestea si lupta ca valorile noastre sa ramana in tara! Mai rar asa ceva!

Lasă un răspuns