Ce-am mai bucătărit :)))



Fiind o frumoasă zi de sâmbătă am ales să fac ceva de mâncare, după care să pot să-mi hrănesc şi iluziile prea hămesite în ultimul timp…:) Sau să mă plimb puţin în aerul mai călduţ al iernii pentru a-mi face o decantare a evenimentelor ce s-au întâmplat în ultimul timp şi să ajung la o înţeleaptă concluzie, dacă se poate… 🙂

Am hotărât să fac o supă de pasăre ca la mama acasă, cu găluşte pufoase şi rădăcinoase din belşug. Zis şi făcut. Am fiert separat carnea, am spumuit-o,apoi am strecurat-o şi adăugat-o în apa în care au fiert cuminţi un morcov mare, o jumătate de ţelină şi doi păstârnaci ameţiţi, adică mai mici.:) La final am realizat găluştele înfoiate care au fiert şi ele fără chin prea mare şi am aruncat un pic de pătrunjel verde pentru aspectul comercial, dar nu în ultimul rând pentru gustul inconfundabil.





Felul doi s-a materializat sub forma unei vărzuci călite asezonate cu două ochiuri moldoveneşti şi mămăliguţă – care este foarte sănătoasă, deşi ” târgoveţii fandosiţi” strâmbă din nas la auzul acestui fel, deşi ar fi primii care să o devoreze. – :)))





Bineînţeles că nu a lipsit desertul. Variat şi inedit. Variat pentru că a fost împărţit în două subcategorii, iar inedit pentru unii, zic eu, pentru că se găseşte mai greu în sezonul rece. Plăcintă cu dovleac şi dovleac la cuptor! Unii vor strâmba din nou din nas pentru că nu sunt fani dovleac, dar eu le spun doar atât: înseamnă că nu aţi mâncat ceva preparat cum trebuie că altfel e la fel de bun ca şi merele sau gemul din diverse fructe. Ştiu! Gusturile nu se discută !:) Dacă se pune şi miezul de la 20 de nuci şi un pic de scorţişoară( pentru cine îndrăgeşte condimentul) e garantat un succes! 🙂

Voi lăsa aici şi reţeta pentru cei care vor avea chef şi timp să o realizeze…

Prima etapă se referă la aluat. E compus din două părţi.

I. 8 linguri ulei

8 linguri făină, se amestecă până se fac o pastă

II. 8 linguri ulei

16 linguri făină

125 ml. apă cu sare ( o linguriţă )

drojdie cât o nucă – se amestecă totul şi se face o foaie.

Aluatul I se întinde peste aluatul II şi se rulează. Tip:În cazul în care aluatul se lipeşte şi nu e închegat se mai adaugă făină. Se împarte sulul în 3-4 părţi – în funcţie de câte porţii doreşte să obţină gospodina şi de câtă compoziţie este-. Etapa a doua se referă la compoziţia din interiorul plăcintei. Dovleacul se taie, se dă pe răzătoare şi se căleşte cu 5-6 linguri de zahăr sau mai multe – în funcţie de gusturi şi de cantitatea de dovleac -. Tip: Dacă faceţi cu o zi înainte etapa aceasta şi puneţi la frigider, vi se uşurează mult treaba. Se ia fiecare parte şi se întinde cu sucitorul, apoi se adaugă compoziţia – dovleacul ras şi călit separat -, după care se rulează şi se pune într-o tavă cu pereţi înalţi tapetată cu făină şi unsă cu ulei. Reţeta e simplă şi merge şi cu mere călite şi cu brânză cu stafide, gem etc. O folosesc frecvent când vrem ceva dulce şi bun şi repede. :)))

Din dovleacul rămas am pus câteva felii şi la cuptor şi am aruncat puţină miere de albine pe ele la final. -se poate şi fără sau cu zahăr, e vorba tot de gusturi :)-. Au fost foarte buneeeeee.

Ca să mă credeţi pe cuvânt vă las şi nişte poze…

Poftă bună şi spor celor ce vor să încerce! O sâmbătă plină de iubire!



fly2sky

Bun..de s-ar putea face cu copy-paste :)) sa mai scap si eu un weekend. Am facut tortul inovativ din reteta ta anteriora..am mai adaugat si eu niste stafide si migdale.. si a fost..prea bun :))

Liliana

De facut mancare nu scapa nici o femeie, asta daca nu isi angajeaza pe alcineva sa-i faca munca… 🙂 Te solicita intr-adevar, dar cand efortul este apreciat si incununat cu laude, zic eu ca merita! Unde mai pui ca manaci si tu… :))

P.S. Ma bucur ca tortul meu a fost gustat si prin alte parti. Dar se termina cam repede, asta e incovenientul. :)))

Rontziki

Mmmmm, ce bine sună şi ce bine arată ce-ai pregătit tu pe-acolo 😀
Nu prea mă omor eu cu dovleacul, indiferent de forma de preparare, dar sunt sigură că a ieşit bună plăcinta:)
Varza călită era şi în planul meu pentru săpt asta, dar am ratat şi a rămas pentru săpt viitoare…şi nu mai ratez că deja mor de poftă :))

Liliana

Multumesc pentru laude Rontz! 🙂
Spor la preparat varza si retine ca reteta pentru placinta se poate realiza si cu mere sau branza cu stafide, poate acestea iti plac mai mult! :)))
O saptamana usoara!

Lasă un răspuns