În noaptea de 5 decembrie, cizmele şi ghetele sunt lustruite şi puse lângă uşă sau lângă pervazul ferestrei. Sfântul Nicolae urmează să ne viziteze. El este generos atât cu adulţii cât şi cu cei mici, pregătind un cadou pentru fiecare. Câteodată mai lasă şi câte o nuieluşă în pantofi sau cizme. Acesta este un avertisment pentru copiii al cărui comportament ar trebui să se îmbunătăţească. Legendele despre el spun că provenea dintr-o familie prosperă şi că a împărţit toată averea săracilor. Atmosfera festivă de iarnă începe cu adevărat cu această mare sărbătoare creştină.
Moş Nicolae cel adevărat se presupune că a trăit cu mult timp în urmă într-un loc din Asia Mică, cam pe unde este astăzi Turcia. Numele lui era Nicolae. Părinţii lui Nicolae au murit când acesta era adolescent. Ei i-au lăsat mulţi bani, astfel, a devenit un tânăr bogat. Apoi, a locuit cu un unchi de-al său, preot.
Într-o zi, Nicolae a auzit de un bărbat care avea trei fiice, dar care şi-a pierdut toţi banii. Familia bărbatului ajunsese atât de săracă, încât nu avea nimic de mâncare. Aşa că, fiicele sale urmau să fie vândute ca sclave.
În noaptea dinaintea zilei în care fiica cea mare urma să fie vândută, ea şi-a spălat ciorapii, cunoscuţi în prezent sub numele de stockings. Apoi i-a întins în faţa focului pentru a se usca.
Dimineaţa următoare, fiica cea mare a găsit un sac mic, dar greu în faţa focului. Sacul avea aur înăuntru. Toată familia a fost foarte bucuroasă de surpriză.
În a doua dimineaţă, când fiica mijlocie urma să fie vândută, un alt sac a fost găsit. Era şi acesta plin de aur. Acest lucru însemna că două din fiicele bărbatului scăpaseră de sclavie.
În acea seară, tatăl fetelor a hotărât să stea treaz peste noapte şi să afle cine le ajuta pe fiicele sale. Şi pe cine credeţi că a descoperit furişându-se? Era chiar Nicolae. Bărbatul sărman i-a mulţumit, dar Nicolae l-a sfătuit să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru că rugăciunile sale au fost ascultate. De asemenea, l-a rugat să nu le povestească oamenilor despre el.
Nicolae a continuat să-i ajute pe oameni discret, devenind întruchiparea dărniciei. Mai târziu a devenit episcop. Aşa că, a continuat să aibă grijă de oamenii în necaz. Mulţi oameni au aflat ulterior despre mărinimosul şi altruistul Nicolae. El este un exemplu despre cum ar trebui să fim toţi. Mult mai târziu a devenit sfânt. Până în zilele noastre, oamenii consideră că Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun sunt prietenii speciali ai copiilor.
Informaţiile sunt traduse din cartea My Christmas de Oana Machidonschi, editura Aramis.
Urez tuturor o zi de Sfântul Nicolae plină de bucurii, cu sănătate deplină şi gesturi altruiste de omenie! 🙂
La mulţi ani celor care îi poartă numele!
La multi ani! Sa ai o zi frumoasa, plina de daruri si fericire langa cei dragi!
La mulţi ani, Lolita, sper că Moşul a fost darnic! :))
La mulți ani,LOLITA!
Seară magică îți doresc!
Te pup scumpo!
@Alina,
multumesc si multe bucurii si daruri si tie alaturi de familia ta! 😉
@Max Peter,
multumesc! Mosul a fost darnic si s-a gandit la mine! Doresc tuturor la fel…:)))
@ELENA,
seara magica si tie!
Imbratisari generoase! 😉