Aventuri cu miez şi lapte

Îşi aducea aminte cu nostalgie de zilele în care era doar o idee şi atât. Maeştri pricepuţi în arta culinară au experimentat, au inovat şi au dat naştere unei pasiuni noi, gurmandă de la origini, cu miez şi gust intens de lapte.
Totul a început într-o căbănuţă de la munte, la Codlea, lângă Braşov, cu doar trei angajaţi, iar acum familia Delaco, căci despre ea e vorba, numără 300 de membri. Obiectivul principal a fost clar încă de la început: calitate şi savoare. Iar încurajarea viselor şi a pasiunilor sunt adiacente acestui obiectiv rotund, frumos. Brânza face parte din viaţa noastră şi un stil de viaţă echilibrat, sănătos presupune şi o alimentaţie de calitate. De aceea, sunt fan brânză, declarat!
Se foia neliniştit în farfuria de sticlă albastră şi tremura din toate încheieturile, stânjenit de mulţimea din jur şi de răcoarea nefirească. Simţea nevoia să-şi etaleze atuurile, să facă o piruetă ameţitoare sau, pur şi simplu să se umfle de bucurie că era aşa de iubit! Fraţii şi surorile lui i-au trimis un feed -back pozitiv în urma ultimei petreceri din familia care îl găzduia. I-au povestit tot cu lux de amănunte, detalii picante, atunci când a poposit pe blatul din bucătărie, după ce fusese plimbat de pe rafturile de la supermarket şi prin maşină. Senzaţia că ar fi puţin claustrofob, atunci când a fost înghesuit cu alte produse într-o sacoşă improprie, a dispărut ca prin farmec când a văzut lumina caldă din bucătăria în care a fost depus. Glasuri cristaline şi jucăuşe l-au strigat din toate colţurile:
– Bună! Cine eşti? a strigat o roşie curioasă.
– Ce frumos eşti! Alb imaculat şi rotund! a adăugat un ardei portocaliu.
– Eşti ca un fulg dolofan! a mai spus o ciocolată amăruie, expertă în atmosfera de Crăciun.
Copleşit de aşa atenţie, uşor stânjenit, s-a inhibat iniţial, până i-a venit în ajutor laptele pentru cafea:
– Este de al nostru! E din familia noastră! De aceea e aşa de alb şi frumos!
– Da! Da! E de-al nostru! au strigat entuziasmate trei bucăţi de mozzarella topite pe pizza.
– Vă mulţumesc pentru călduroasa întâmpinare! prinde curaj personajul. Daţi-mi voie să mă prezint: Sunt miez de lapte! Noul membru, cu drepturi depline, al familiei Delaco şi toată lumea spune că sunt cea mai tare invenţie de la roata de caşcaval încoace! Gustul meu e inconfundabil şi greu de descris! Ceva între mozzarella italienească şi urda românească! Am mulţi fani! Dau autografe zilnic şi poposesc cu drag în multe bucătării pentru a mă juca şi a face inovaţii.
– E tare băiatul! adaugă invidioşi doi castraveţi dintr-un colţ.
Miezule de lapte, bine ai venit! l-au întâmpinat două glasuri piţigăiate. Suntem surorile tale! Ai dreptate în tot ce ai spus! Acum trei zile a fost o petrecere, iar noi am fost vedetele! Stăpâna casei ne iubeşte şi vorbeşte cu noi mereu, aşa de frumos! Ne foloseşte în combinaţii variate şi uneori exotice, iar noi suntem în culmea fericirii!
– Vorbiţi serios? Înseamnă că eu voi fi la fel de apreciat la următoarea petrecere. Am auzit că peste două zile va fi ziua copilului şi va veni o armată de pofticioşi mici!
– Fii sigur că vei avea şi mai mulţi fani! Cel mai mult ne plac senzaţiile celor care ne gustă! Ochii li se micşorează de plăcere, iar limba face curse nebuneşti pentru a stopa surplusul de salivă rezultat în urma degustării! E super distractiv! Sunetele pe care le folosesc, de la simple plescăituri, până la oftaturi din rărunchi sau suspine alintate, sunt şi mai amuzante!
– Ce bucurie! De-abia aştept! Ce feluri de mâncare aţi mai îmbunătăţit?
– Data trecută s-au pregătit nişte frigărui cu somon şi miez de lapte natur la 75 de gr. şi sos pesto apreciat extrem de doamne, grătar de păstrăv cu salată serioasă, tot cu miez de lapte natur, dar la 120 gr. votat în mare de domni, pacheţele de primăvară şi tartine de dovlecel asezonate cu nelipsitul miez de lapte, iar copiii au ales salata de fructe cu ingredientul cheie: brânza Delaco Miez de Lapte Natur 3x75gr. Petrecerea a fost un succes total!
– Sunt extrem de fericit că am nimerit în aşa casă! De-abia aştept să bucur alţi oameni! De fapt, acesta e obiectivul nostru suprem: să fim savuraţi până la ultima bucăţică! 
Tumultul de emoţii ce l-a cuprins a fost repede uitat şi calmat după ce stăpâna l-a aranjat frumos în frigider. Acum, se afla lângă o mulţime de produse, fiecare în parte, pline de mândrie şi cu potenţial, dar el vorbise cu suratele şi era sigur de succes.
– Pssss! Pssss! se auzi insistent. Unde eşti frate? o voce baritonală întrebă. Miezule de lapte, ştiu că eşti aici!
– Da! Cine mă strigă?
– Sunt eu, crema de brânză ceva fin şi cremos din familia minunată Delaco!
– E cam întuneric şi nu te pot depista după glas! se împinge nerăbdător miezul spre dreapta.
– Ce neruşinare! Ce tupeu! Unde vrei domnule să ajungi? spuse arţăgoasă şunca presată.
– Vreau să ajung la fratele meu! Avem de purtat o discuţie serioasă!
– Ai impresia că eşti pe bulevard? Aici sunt nişte reguli clare! Fiecare stă în farfuria sau recipientul lui! tună şi borşul din oala cu capac.
– Îmi cer scuze dacă deranjez, dar trebuie să fim toleranţi! Familia este importantă, iar legăturile trebuie întreţinute!
– Ştii ce, flăcău? Gura mică! Sunt mai veche decât tine pe la petrecerile astea şi nu mă umflu atât! Eşti prea euforic! Stai în banca ta! completă cu sămânţă de scandal şi friptura din vasul yena.
– Ia lăsaţi băiatul în pace! Vrea doar să vorbim! Astupaţi-vă urechile şi lăsaţi cancanurile pentru mai târziu! Spune, dragul meu!
– Eram doar curios să aflu ce menu se pregăteşte pentru petrecerea următoare şi cine vor fi vedele!
– Euforie adolescentină, cum spuneam! mârâi friptura nervoasă.
– Ignoră răutăţile, miezule! Eşti prea fraged şi inocent pentru ele! Suntem în top, oricum! Noi vom fi vedetele, chiar dacă alţii vor să se impună cu forţa! Stăpâna are multe feluri de mâncare în care vom fi ingredientele surpriză! Eu, voi poposi într-o lasagna cu spanac, elegantă şi savuroasă! Iar tu, dragul meu, vei armoniza un cheesecake cu brânză 0 % grăsime! Va fi un blat pufos din chec, sos de ananas, piersici la grătar şi nuci prăjite. Un deliciu! Fresh şi sănătoase! Am auzit planurile dimineaţă, când erau notate pe caiet!

– Brânzovenescu se crede mare isteţ! Ţine lecţii de viaţă! Ce să-ţi povestesc! şuieră printre dinţi friptura.
– Invidia îşi arată colţii! Oamenii au început să aprecieze alimentele sănătoase şi care dau savoare mâncărurilor! E o certitudine! se auzi un glas din stânga.
– Cine e acolo? întrebă curios miezul.
– Sunt brânza Emmentaler!
– Ai dreptate, frate! completară la unison triunghiurile de brânză topită.
– Hai mai bine să votăm! Să vedem câţi suntem din aceeaşi familie! propuseseră feliile de caşcaval Sofia, tot de la Delaco.
– Un vot democratic ar reduce la tăcere pe toţi grandomanii şi sclifosiţii! accentuă şi brânza cremoasă de capră cu verdeaţă.
– Astăzi e una din cele mai frumoase zile din viaţa mea! O zi în care atuurile mele şi ale familiei mele sunt recunoscute! E inutil să mai votăm! Suntem majoritari! Vă mulţumesc, tuturor!
În frigider se lăsă o tăcere adâncă, iar în următoarea dimineaţă, stăpâna casei începu să pregătească felurile de mâncare pentru petrecere.
Să vă mai spun că cheesecake-ul cu brânză 0 % grăsime a fost vedeta petrecerii? Cred că v-aţi dat seama, la cât de inimos a fost miezul de lapte! Toţi cei prezenţi au apreciat varietatea şi gustul şi au devenit fani brânză!
Când mă gândesc la miez de lapte vizualizez un aperitiv plin de calciu, savuros, cremos care poate deveni cu puţină imaginaţie şi fel principal şi desert. Îmi mai vin în minte şi poveşti cum este cea prezentată şi pot spune că brânzeturile de orice fel sunt o sursă continuă de inspiraţie, nu doar la scris, ci şi în bucătărie! 🙂
Text scris în cadrul competiţiei Superblog 2013, proba numărul 5. Vă salut cu drag pe toţi! 🙂

Mirela

Minunat, cu miezul acesta de lapte am devenit fan brânzeturi la micul dejun, e grozav și chiar aspectuos, pe mine sigur m-ai convins! Succes la Super Blog, meriți! O zi cu spor să ai! 🙂

Anonim

Când aud Codlea şi Braşov inima mea bate mai tare. Iar dacă este vorba şi de brânză instantaneu am un zâmbet imens pe faţa. Pentru că îmi place foarte mult. 🙂

Diana

O minunata poveste, buna de spus copiilor mofturosi la branza! 🙂
O sa ajung sa devin fan miez de lapte?! De incercat trebuie sa incerc – imi plac branzeturile (mai putin urda).
Succes!

La ce ma mai gandesc cand ma gandesc sa ma gandesc la miez de lapte? La kefir, acum… 🙂

Liliana

@ blogdeiarnă,
sunt convinsă că locaţia are o anume rezonanţă, mai ales dacă locuieşti şi prin apropiere. 🙂 Brânzeturile sunt mereu motiv de zâmbete, aşa că, ar trebui să consumăm mai des din ele. 🙂
P.S. Şi mie îmi plac mult!
Numai bine!

Liliana

@ Diana,
şi eu m-am gândit tot la copiii mofturoşi.:) Sper să-mi citească povestea cât mai mulţi copii şi să ajungă să aprecieze brânza. Diana, merită să fii fan miez de lapte! Gustul e inconfundabil! 🙂
Să-ţi fie de bine, în ce priveşte kefirul şi zile senine în suflet îţi doresc! 🙂

Anonim

Si pe mine m-ai convins, Lili! Felicitari pentru povestioara amuzant (si amuzanta) tesuta pe un atit de 'prozaic' si lumesc fapt…miezul de lapte. Dar atit de bun cu ale lui lumesti arome si savoare!
Succes!

Liliana

@ valente,
ma bucur dacă te-am convins şi cred că merită încercată varianta şi pentru Teo! Cine ştie, poate va îndrăgi în cele din urmă brânzeturile! 🙂
Mulţumesc pentru vizită!

Lasă un răspuns