Galben divin, galben de rapiță

Galbenul radiant și strălucitor își înghesuia entuziasmul, la granița pe care soarele o forma cu lanul de rapiță. Era un galben neastâmpărat, iar magnetismul lui atrăgea energia strămoșească a vieții, în mod benefic. Veselia și inocența lui primordială crease un loc de vis, unde păsările, insectele și oamenii, și-au dat întâlnire. Cerul azuriu iremediabil îndrăgostit de galbenul de rapiță așteaptă cuminte, în fiecare primăvară acest rendez-vous de poveste. Știe că întâlnirea va fi memorabilă și merită orice sacrificiu. Acolo, în acel loc plin de vise, erau uitate toate grijile și apăsările, iar ușurința cu care te integrai peisajului, te ducea cu gândul la o întâmplare fericită, la un moment măreț creat de roata lucrurilor, la o armonie divină cum numai natura poate crea.

Verdele smarald presărat în jurul galbenului intens și orbitor, se revărsa firesc, alungând gândurile negre ale oricărui muritor ce pășea pe acel tărâm. Un tărâm al liniștii și regăsirii, un rendez-vous cu sinele, în primul rând. Lumina caldă a florilor de rapiță, zâmbea din fiecare colț al naturii, iar viața pulsa mai amețitor în interiorul fiecărui om, creând poezii ale cunoașterii. Cosițele despletite ale florilor mângâiau cu nonșalanță obrajii roșii, iar finețea lor cizela și rotunjea asperitățile din gândire. Este un joc nebunesc, așa ca al ielelor, la mijlocul fiecărei primăveri, ce amintește mereu de putere, împărați și regi, de veșnicie. Natura și frumusețea ei sunt veșnice, se știe.
Galbenul-auriu e rege la mijloc de primăvară, când aleargă deasupra lanurilor de rapiță, trezind optimismul din amorțire și chemând la joacă toată suflarea. Atunci simți că, vântul șăgalnic și galbenul divin, te pot salva, te pot transforma într-un „zeu” temporar „naufragiat” în acea „mare solară” și plină de viață. În fiecare an se face o selecție strictă, în ce privește cromatica naturii, iar Timpul-Împărat, cu barba lui albă și privirea selenară, înconjurat de micii trepăduși – anotimpurile, săptămâna, luna, ziua, noaptea, ora și secunda – aleg din țesătura vremii, CENTRUL. Era momentul galbenului de rapiță! Astfel, purtând veșmintele lui strălucitoare, GALBENUL face uz, în fiecare primăvară, de fiecare atu al său: dragostea de cunoaștere, optimismul, veselia, efectul liniștitor, transformarea, grandoarea, iluminarea și creativitatea. Timpul, condescendent, în marea lui înțelepciune, face această culoare mai vizibilă, mai luminoasă, iar oamenii o îndrăgesc tocmai pentru că îi duce cu gândul la soare, la fericire și căldură, alină depresiile, energizează, stimulează apetitul și îmbunătățește memoria. O casă în care galbenul predomină este luminoasă, primitoare și veselă.

Hainele în galben sunt purtate de persoanele optimiste, curajoase și creative. Cel puțin, aceasta e impresia mea.

Nu oricine alege un outfit în galben. Femeile care poartă galben au ceva din grandoarea reginelor, împărăteselor sau a zeițelor. Clar! Aleg optimismul și le admir pentru acest lucru! Știu că galbenul mai are și conotații negative, cum ar fi gelozia, invidia, indecizia, persoane ușor de rănit, dar astăzi, aleg să mă gândesc doar la partea pozitivă a acestei culori. Aveți ceva împotrivă?

Vitalitatea cu care regele Galben împrăștie din „praful” lui magic, armonizând natura, atât primăvara, vara cât și toamna, este molipsitoare. De exemplu, primăvara te îmbie spre narcise de un galben strălucitor, frezii zglobii și parfumate, zambile zâmbitoare și lanuri nesfârșite de flori de  rapiță. E un vis diafan colorat, în care cerul, pământul și plantele se întrepătrund, iar privirea îți este scăldată în peisaje de poveste.

Tot acum, boboceii de rață, de gâscă, puii de găină, cu puful lor auriu, te fac să reînvii, să începi din nou „dansul pasional” cu destinul, să te simți la început de drum, COPIL.
Vara, Galbenul îți râde în fereastră, de la primele licăriri, prin razele luminoase ale soarelui. Apoi, spicele de grâu și floarea soarelui te „înnebunesc” cu măreția lor. Emoțiile pozitive, declanșate de galben, te provoacă din nou să cauți soluții salvatoare, să fii optimist, să construiești amintiri frumoase.
Toamna, își odihnește galbenul în frunzele scorțoase, ce ascund timid poveștile de peste vară.
Fiecare anotimp are florile lui galbene, menite să te bucure, să-ți alunge gândurile negre. Fie că sunt trandafiri, sunătoare, cârciumărese, crizanteme sau frezii, păpădii, bujori ori primule, floarea soarelui, zambile sau lalele, galbenul va fi mereu un „magnet” pentru albine și fluturi, păsări și oameni prin „chemarea” lui caldă la viață.
Astăzi aleg să mă joc prin lanul de rapiță, să urmăresc albinele harnice la lucru și să redevin copil. Îmi întind brațele peste galbenul sclipitor al rapiței și inspir parfumul lor delicat. Gândul îmi zboară la mierea cremoasă de rapiță, iar papilele gustative se dizolvă în arome primăvăratece îmbietoare, iar corpul îl simt învăluit într-un parfum de la o casă celebră – Hermes.
Numit după adresa magazinului din Paris, 24 Faubourg te transpune într-o lume ireală, deși luxoasă, fără clișee, însă. Irepetabilă! Mirosul de piele fină și atingerea de catifea a eșarfelor scumpe precedă buchetul floral bogat care te întâmpină cu patchouli. Ambra senzuală îți gâdilă simțurile și te conduce spre florile de portocal, albe, ce parcă îți înfloresc pe piele. Aromele de ylang ylang și iasomie sunt la pachet cu ambra, iar mirosul subtil al cedrului stă în așteptare. Notele floral-lemnoase ale irisului și vetiverului sunt un contrapunct la opulența necondiționată a florilor albe ce înfloresc chiar în inima lui 24 Faubourg, ca și cum ar striga: The sun shines inside me!
Același refren îl cântă orice floare care împrumută, un pic de galben! E vorba de grandoare, aici!
Maria Calin

Am vrut să văd cum știu alții să viseze. Am găsit același vis, galben și cald. Nu degeaba în coloristică galbenul face parte dintre culorile calde. Și sufletul tău este cald, cald și parfumat, cu aromă de soare și vis. Mi-a fost bine să colind prin galbenul tău. Să-ți fie bine și ție, azi, mâine, oricând.

Vienela

Cu niste ani in urma obisnuiam sa imbrac des bluze galbene, desi culoarea nu ma avantajeaza. Oare eram mai creativa pe atunci? :))
Frumos si bogat articol, cu mult galben si multa viata in el!
Seara placuta iti doresc!

Liliana

Vienela, galbenul e o culoare creativă, dar fiecare îl poartă când simte. Și asta nu înseamnă că cel care nu-l poartă e mai puțin creativ. 😉 Mă bucur că ți-a plăcut!

Mirela

Cât de frumoasă și plină de prospețime e scrierea ta, Liliana! ”Galbenul-auriu e rege la mijloc de primăvară”, foarte adevărat, galbenul e culoarea primăverii, alături de verdele tânăr, cu o tentă de galben lămâi, așa este. Inima ta caldă, sufletul tău auriu și aromat cu câmpuri în floare, au scris azi o poveste de vis. Interiorul cu accente de galben studiat arată căldura pe care aceste nuanțe le creează. Natura e primitoare oricând galbenul își face apariția între dealurile sau pădurile verzi, aurindu-le sub cerul senin. Hermes, iată a doua condeieră parfumată care aduce acest mare brand de parfumuri azi, și nu mă miră, ci dimpotrivă, se potrivesc perfect câmpurilor noastre aurii și feminității pe care primăvara o trezește la viață în fiecare. Te îmbrățișez cu drag, Liliana! 🙂

Liliana

Mirela, ca de fiecare dată mă copleșești! Laudele tale mă onorează, iar dacă am reușit să creez o poveste care să sensibilizeze, scopul meu a fost atins! Mulțumesc mult, pentru tot!

Mirela

Scriu doar ceea ce simt, iar dacă preferatul meu din literatura română, poetul Lucian Blaga a adus o ”Laudă somnului”, pot și eu să aduc laude unei scriituri de calitate! Cu drag! 🙂

Lasă un răspuns