Galbenul radiant și strălucitor își înghesuia entuziasmul, la granița pe care soarele o forma cu lanul de rapiță. Era un galben neastâmpărat, iar magnetismul lui atrăgea energia strămoșească a vieții, în mod benefic. Veselia și inocența lui primordială crease un loc de vis, unde păsările, insectele și oamenii, și-au dat întâlnire. Cerul azuriu iremediabil îndrăgostit de galbenul de rapiță așteaptă cuminte, în fiecare primăvară acest rendez-vous de poveste. Știe că întâlnirea va fi memorabilă și merită orice sacrificiu. Acolo, în acel loc plin de vise, erau uitate toate grijile și apăsările, iar ușurința cu care te integrai peisajului, te ducea cu gândul la o întâmplare fericită, la un moment măreț creat de roata lucrurilor, la o armonie divină cum numai natura poate crea.
Verdele smarald presărat în jurul galbenului intens și orbitor, se revărsa firesc, alungând gândurile negre ale oricărui muritor ce pășea pe acel tărâm. Un tărâm al liniștii și regăsirii, un rendez-vous cu sinele, în primul rând. Lumina caldă a florilor de rapiță, zâmbea din fiecare colț al naturii, iar viața pulsa mai amețitor în interiorul fiecărui om, creând poezii ale cunoașterii. Cosițele despletite ale florilor mângâiau cu nonșalanță obrajii roșii, iar finețea lor cizela și rotunjea asperitățile din gândire. Este un joc nebunesc, așa ca al ielelor, la mijlocul fiecărei primăveri, ce amintește mereu de putere, împărați și regi, de veșnicie. Natura și frumusețea ei sunt veșnice, se știe.
Galbenul-auriu e rege la mijloc de primăvară, când aleargă deasupra lanurilor de rapiță, trezind optimismul din amorțire și chemând la joacă toată suflarea. Atunci simți că, vântul șăgalnic și galbenul divin, te pot salva, te pot transforma într-un „zeu” temporar „naufragiat” în acea „mare solară” și plină de viață. În fiecare an se face o selecție strictă, în ce privește cromatica naturii, iar Timpul-Împărat, cu barba lui albă și privirea selenară, înconjurat de micii trepăduși – anotimpurile, săptămâna, luna, ziua, noaptea, ora și secunda – aleg din țesătura vremii, CENTRUL. Era momentul galbenului de rapiță! Astfel, purtând veșmintele lui strălucitoare, GALBENUL face uz, în fiecare primăvară, de fiecare atu al său: dragostea de cunoaștere, optimismul, veselia, efectul liniștitor, transformarea, grandoarea, iluminarea și creativitatea. Timpul, condescendent, în marea lui înțelepciune, face această culoare mai vizibilă, mai luminoasă, iar oamenii o îndrăgesc tocmai pentru că îi duce cu gândul la soare, la fericire și căldură, alină depresiile, energizează, stimulează apetitul și îmbunătățește memoria. O casă în care galbenul predomină este luminoasă, primitoare și veselă.
Hainele în galben sunt purtate de persoanele optimiste, curajoase și creative. Cel puțin, aceasta e impresia mea.
Nu oricine alege un outfit în galben. Femeile care poartă galben au ceva din grandoarea reginelor, împărăteselor sau a zeițelor. Clar! Aleg optimismul și le admir pentru acest lucru! Știu că galbenul mai are și conotații negative, cum ar fi gelozia, invidia, indecizia, persoane ușor de rănit, dar astăzi, aleg să mă gândesc doar la partea pozitivă a acestei culori. Aveți ceva împotrivă?
Vitalitatea cu care regele Galben împrăștie din „praful” lui magic, armonizând natura, atât primăvara, vara cât și toamna, este molipsitoare. De exemplu, primăvara te îmbie spre narcise de un galben strălucitor, frezii zglobii și parfumate, zambile zâmbitoare și lanuri nesfârșite de flori de rapiță. E un vis diafan colorat, în care cerul, pământul și plantele se întrepătrund, iar privirea îți este scăldată în peisaje de poveste.
Am vrut să văd cum știu alții să viseze. Am găsit același vis, galben și cald. Nu degeaba în coloristică galbenul face parte dintre culorile calde. Și sufletul tău este cald, cald și parfumat, cu aromă de soare și vis. Mi-a fost bine să colind prin galbenul tău. Să-ți fie bine și ție, azi, mâine, oricând.
Cu niste ani in urma obisnuiam sa imbrac des bluze galbene, desi culoarea nu ma avantajeaza. Oare eram mai creativa pe atunci? :))
Frumos si bogat articol, cu mult galben si multa viata in el!
Seara placuta iti doresc!
Mulțumesc, Maria! Mă bucur că ai găsit aici căldură și parfum! Zile senine! 🙂
Vienela, galbenul e o culoare creativă, dar fiecare îl poartă când simte. Și asta nu înseamnă că cel care nu-l poartă e mai puțin creativ. 😉 Mă bucur că ți-a plăcut!
Cât de frumoasă și plină de prospețime e scrierea ta, Liliana! ”Galbenul-auriu e rege la mijloc de primăvară”, foarte adevărat, galbenul e culoarea primăverii, alături de verdele tânăr, cu o tentă de galben lămâi, așa este. Inima ta caldă, sufletul tău auriu și aromat cu câmpuri în floare, au scris azi o poveste de vis. Interiorul cu accente de galben studiat arată căldura pe care aceste nuanțe le creează. Natura e primitoare oricând galbenul își face apariția între dealurile sau pădurile verzi, aurindu-le sub cerul senin. Hermes, iată a doua condeieră parfumată care aduce acest mare brand de parfumuri azi, și nu mă miră, ci dimpotrivă, se potrivesc perfect câmpurilor noastre aurii și feminității pe care primăvara o trezește la viață în fiecare. Te îmbrățișez cu drag, Liliana! 🙂
Mirela, ca de fiecare dată mă copleșești! Laudele tale mă onorează, iar dacă am reușit să creez o poveste care să sensibilizeze, scopul meu a fost atins! Mulțumesc mult, pentru tot!
Scriu doar ceea ce simt, iar dacă preferatul meu din literatura română, poetul Lucian Blaga a adus o ”Laudă somnului”, pot și eu să aduc laude unei scriituri de calitate! Cu drag! 🙂