Ciocolata elixir al dragostei – Poveste parfumată între bloggeri

Îndemnată de postările foarte inspirate şi deosebite ale prietenelor virtuale de la poveştile parfumate de sâmbătă, m-am învrednicit şi eu să scriu câteva rânduri care să elogieze acest elixir savuros numit ciocolată. Sper să nu supăr pe cineva că postez tardiv aceste rânduri, dar fiind un subiect atât de incitant, nu m-am putut abţine. Deci…
Ciocolata pentru mine înseamnă sărbătoare, parfum, savoare, elixir. Mă gândesc mai ales la sărbătorile de iarnă care se apropie vertiginos şi care sunt mereu încărcate de semnificaţii. Ciocolata este prezentă alături de noi, mai ales în momentele de fericire maximă, dar ne îndulceşte şi momentele de dezamăgire sau de tristeţe. Gustul dulce – amărui al ciocolăţii negre care e regină între diversele sortimente, te înviorează şi te duce cu gândul la bucuria care se citește pe chipul celor dragi atunci când sunt preocupaţi cu despachetarea cadourilor, la colindătorii înghețați şi care aduc miros de iarnă în case, la aroma de brad combinată cu cea de cozonac proaspăt scos din cuptor şi face apel la toate simţurile noastre. Tableta de ciocolată, pralinele şi ciocolata caldă sau orice alt sortiment special de ciocolată sunt preferate în orice anotimp şi au un gust plin şi puternic de copilărie condimentat cu arome tari de aventură şi senzații unice. Pralinele cu mentă sau tabletele cu cremă de cacao în proporţie de 70% sunt acel ceva unic şi altfel pe care ţi-l doreşti uneori. Aroma sofisticată de mentă combinată cu ciocolata neagră vor trezi în tine o adevărată euforie. Visul de iarnă va fi trăit la intensitate maximă cu siguranţă, datorită tabletei de ciocolată creată după o reţetă specială, cu cacao în proporţie de 70 %. Ambalajele elegante şi atrăgătoare transformă aceste bunătăţi în cadoul ideal atât pentru cei dragi cât şi pentru tine.
Ceva despre istoricul şi proprietăţile ciocolăţii am găsit şi vă împărtăşesc…
Legendara combinatie dintre ciocolata si dragostea
pasionala vine tocmai din cultura azteca. Aceste preparat din cacao avea un
statut slavit, fiind rezervat capetelor incoronate si evenimentelor sacre.
Ciocolata pe care o mancam noi astazi este mult
diluata in comparatie cu elixirurile folosite de Casanova si Madame du Barry.
Diferenta dintre ciocolata de acum cateva sute de ani si cea cu care ne
delectam noi este data in primul rand de zaharul si grasimile ce i-au fost
adaugate.
Pana in anii 1800, culturile azteca si maya consumau
ciocolata ca o bautura fierbinte, amestecata cu apa si alte condimente.
Potiune exclusivista
Cand ciocolata a fost adusa in Europa in anii 1500,
ea si-a pastrat caracterul exclusivist, fiind o adevarata delicatesa de care se
putea bucura numai familia regala sau familiile foarte instarite. Fiind insa
prea amara pentru gusturile Europenilor, ciocolatei i s-a adaugat pentru prima
data zahar.
Potrivit legendelor, ciocolata este si o puternica
potiune de dragoste. Exista multe exemple de personalitati ale istoriei care au
considerat ciocolata un afrodisiac si au folosit-o pentru a creste apetitul si
satisfactia sexuala.
În
secolele XVII si XVIII, multe tratate de medicina elogiau calitatile
ciocolatei. Ea poate ajuta la prevenirea cariilor, afirma cercetatorii de la
Universitatea Osaka, deoarece cojile semintelor de cacao din ciocolata contin
un agent antibacterian care impiedica aparitia cariilor. Cercetatorul
californian Carl Keen si echipa sa afirma ca ciocolata ajuta la prevenirea
bolilor de inima, spunand ca acest delicios desert contine substante chimice –
numite flavonoide – care subtiaza sangele si ajuta la prevenirea formarii
cheagurilor. Cercetatorii de la Harvard au realizat experimente, care au aratat
ca, daca mancati ciocolata de trei ori pe luna, va prelungiti viata cu un an.

Ciocolata contine peste 300 de substante chimice,
insa nu se cunoaste efectul fiecaruia asupra organismului uman. Multe femei
afirma ca au o mai mare pofta de a manca ciocolata in perioada premenstruala.
Asa ceva este foarte posibil, deoarece ciocolata contine magneziu, mineral al
carui nivel scade in acea perioada. De asemenea, o dorinta de ciocolata apare
in timpul sarcinii, ceea ce poate indica o anemie, continutul bogat de fier
ajutand in acest caz. Stimulentele sistemului nervos central, cum ar fi
cofeina, exista la randul lor in ciocolata, ceea ce duce la un efect de
inviorare si la o capacitate mai mare de concentrare.
Ca si alte alimente dulci, ciocolata stimuleaza
eliberarea de endorfine, hormoni naturali care genereaza sentimente de placere
si fericire. Aceasta contine, de exemplu, un fel de potiune a dragostei.
Tryophan este o substanta chimica pe care creierul o foloseste pentru a crea
serotonina. Un nivel ridicat de serotonina produce sentimente de fericire,
chiar de extaz. Pe de alta parte, mai exista o substanta, numita
fenylethylamina, care se aseamana cu amfetamina; in acest caz, un nivel ridicat
al acestui neurotransmitator produce un sentiment de atractie fata de sexul
opus, de excitare.

Ciocolata ,“Hrana Zeilor”, “Zeita Fertilitatii,
“este consumata de-a lungul timpului atat pentru efectele afrodisiace bine
cunoscute cat si pentru beneficiile aduse organismului. Ciocolata este un elixir al dragostei! 🙂

Va doresc zile dulci si pline de arome placute!
MIRELA a început jocul poveştilor parfumate
Au mai scris:

Lasă un răspuns