Ştampila magică

Dan, un băieţel şaten pistruiat şi cu ochi albaştri, plin de viaţă, chicotea în timp ce stătea de vorbă cu o fetiţă silfidă, delicată, blondă, cu ochi verzi şi privire pătrunzătoare pe nume Alice. Totul dintre cei doi era doar zâmbet şi soare, cu vagi tendinţe competiţionale. Chimia ciudată dintre cei doi era de înţeles, având în vedere că sunt colegi de clasă şi în cea mai mare parte a timpului sunt într-o concurenţă acerbă, dar foarte obositoare. De fapt, era un moment de respiro, era o duminică frumoasă, deşi cu o trezire matinală, iar cei doi copii îmbujoraţi se jucau pe bancheta din spate a maşinii, încercând să ghicească răspunsul la câteva probleme logice şi amuzante. Atmosfera nu era deloc tensionată, iar cealaltă fetiţă, brunetă, mai tăcută, ce ocupa un loc alături de ei, îi analiza cu atenţie. Ochişorii ei negri sclipeau ştrengar, iar un zâmbet ingenuu înflori în colţul gurii. Prezentările fiind făcute oficial, a început să fie mai dezinvoltă şi să se prindă în jocul inventat ad hoc al celor doi colegi de clasă. Violeta era puţin mai mare decât cei doi smiley şi toţi trei participau la un concurs judeţean. Povesteau cu dezinvoltură cum doamna lor învăţătoare alege mereu recompense atractive pentru răspunsurile lor: fie sunt jetoane colorate cu diverse animale, abţibilduri sau ştampile amuzante. Uneori sunt stimulaţi de aceste recompense, alteori preferă doar calificativele sau notele. Ştampilele cu mesaje sunt cele mai haioase, iar ele sunt primite doar de elevii care participă la oră şi răspund corect. Well done!, Great!, Super!, Amazing!, Good!, Funny!, Interesting! sunt câteva mesaje în limba engleză care înveselesc feţişoarele inocente ale copiilor. Ştampilele pot fi folosite, în afară de rolul lor practic, acela de a aduce informaţii despre instituţia emitentă sau despre o persoană fizică sau juridică şi pentru a personaliza felicitări, materiale, coperţi, nu doar pentru distracţia celor mici. Însă deliciul de a le vedea feţele încântate nu poate fi compensat … Mă uitam mulţumită în oglinda retrovizoare la distracţia celor trei ocupanţi şi jocul de-a v-aţi ascunselea cu trăirile mele începuse timid, mai ales că peisajele din drumul nostru erau mirifice. Toamna, cu suita ei de frunze scorţoase şi culori de basm are mereu talentul de a mă face melancolică. Dar e aşa de subtilă, misterioasă şi cochetă. Totul are o alură romantică, intimă. Iar generozitatea culorilor magice, vraja din pădurile încărcate de poveştile verii, mă fac să uit dimineţile ceţoase, gri sau cu ploi bacoviene. Lumina soarelui cu sclipiri jucăuşe arunca reflexe galeşe peste frunzele copacilor, care începeau să pălească şi să cadă doar la o scurtă atingere. Parcă un pictor desăvârşit colorase frunzele şi apoi le aranjase într-o îmbinare măiastră: galben, verde, rubiniu, roşu, maro, roşcat, portocaliu, un mozaic prozaic. Toamna era acel pictor plin de armonie!
E inutil să spun că cei trei temerari au obţinut rezultate foarte bune la acel concurs şi era cazul să mă gândesc la nişte recompense pe măsură. Am ales mai întâi un parc din apropiere unde s-au jucat într-un spaţiu special amenajat pentru copii şi apoi i-am servit cu o îngheţată, la cererea lor, pentru că era o zi cu temperaturi de vară. Ulterior, după ce am ajuns acasă, au vizitat online şi un magazin de birotică şi papetărie, de unde şi-au cumpărat diverse produse necesare la şcoală, drept premiu pentru efortul depus. Şi eu am fost tentată să cumpăr o mulţime de produse, mai ales că aveam nevoie de nişte pixuri, markere şi corectoare.

Oferta celor de la Ştampile online, căci aşa se numea site-ul online oferea o bogată varietate de produse pentru toate gusturile şi nevoile, incluzând ştampilele Trodat cu accesoriile necesare pentru ele, multe accesorii pentru birou – de la capse, cuttere şi capsatoare şi până la distrugătoare de documente, produse necesare pentru arhivarea şi organizarea documentelor – de la ecusoane şi dosare şi până la bibliorafturi şi produse pentru depozitarea documentelor, instrumente de scris – markere, pixuri şi corectoare – şi hârtie şi produse din hârtie – de la post-it-uri şi hârtie pentru imprimante şi copiatoare şi până la role de fax şi buretiere cu gel. Mi-a plăcut şi oferta specială din fiecare săptămână pentru fanii paginii de facebook care au reducere 10 %. Ce mai, era raiul produselor de birotică şi papetărie! Am rămas fascinaţi şi ne-am cumpărat fiecare ce aveam nevoie. Ziua următoare am primit un dar mai inedit de la cei trei ştrengari: o ştampilă pe care ei au numit-o magică. I-am întrebat de ce e magică şi răspunsul a venit prompt:
– E nevoie ca în viaţa noastră să există şi un strop de magie, motive suficiente pentru a continua lupta de zi cu zi, iar omul care acceptă că totul este trecător şi merită să trăieşti clipa cu intensitate va simţi acea beatitudine, cu siguranţă!
Recunosc că un asemenea răspuns m-a lăsat fără replică. Erau nişte copii formidabili, ştiam lucrul acesta, iar joaca lor prin labirintul cuvintelor a continuat, deşi doi dintre ei erau încă în clasa a IV-a şi doar Violeta era în clasa a VII-a, deci mai măricică. Dintotdeauna i-am încurajat să citească şi să-şi urmeze visele, iar surpriza a fost cu atât mai mare când am citit mesajul ştampilei: Books may well be the only true magic!

Ochii lor sclipeau de bucurie când au observat uimirea mea.
– Am citit într-o carte că tot ceea ce contează cu adevărat în viaţă nu se obţine uşor, ci prin multe încercări şi perseverenţă. Concursurile acestea sunt doar nişte încercări pentru examenele care vor veni!
– Mă bucur că gândiţi aşa şi vă doresc tot binele din lumea aceasta! Apoi, două picături diafane de apă sărată s-au scurs pe faţă, iar copiii au înţeles că m-au emoţionat şi mi-au oferit drept bonus o îmbrăţişare de grup.
A fost o zi memorabilă şi plină de frumos!
Text scris în cadrul competiţiei Super Blog 2013, proba numărul 9. Vă salut cu drag pe toţi! 🙂

surse foto: StampileOnline.ro

Lasă un răspuns