Semn SPRE carte

Semn SPRE carte este o campanie din cadrul unui proiect umanitar, de suflet. Nu poate fi altfel, decât de suflet, pentru că implică cărţile, mai exact dăruirea lor şi bineînţeles, încurajarea lecturii! Într-o eră în care tentaţiile sunt nenumărate, mai sunt şi copii care îşi doresc să citească, dar nu au posibilităţi! Campania aceasta a fost iniţiată de o femeie deosebită, pe numele ei, Sonia Spătariu, iar pe blogul ei personal Anotimpuri, explică modalităţile prin care şi voi, cei care citiţi, puteţi ajuta, vă puteţi implica. Mecanismul proiectului este aici! Sunt şi nişte bannere drăguţe care pot fi adăugate la voi pe blog, dacă vreţi să promovaţi această campanie minunată! Le găsiţi aici
Recunosc că nu este răsplată mai mare decât bucuria din ochii acelor copii când primesc cărţile. La fel sunt şi preţuirea cu care le strâng în braţe şi nerăbdarea de a le citi! Încercaţi şi vă veţi convinge că nu exagerez! 🙂
În altă ordine de idei, aş vrea să povestesc despre personajele mele preferate din cărţi. Mi se pare o provocare prea frumoasă pentru a nu fi onorată.
Încă din fragedă pruncie, am avut înclinaţie spre cărţi. Mi-au fost prieteni fideli şi constanţi de-a-lungul vieţii şi nu intenţionez să renunţ la ei. Niciodată nu m-au dezamăgit şi nu m-au părăsit. Biblioteca personală a devenit neîncăpătătoare, pentru că mereu achiziţionez câte o carte care îmi face cu ochiul. Odată intrată în universul lor, mă transpun şi particip trup şi suflet la aventuri. Cred că primul personaj cu care am rezonat a fost Remi din Singur pe Lume de Hector Malot, deşi nu am fost nici singură şi nici neajutorată. Ţin minte că am plâns alături de el, am trăit la intensitate fiecare aventură a lui, mai întâi alături de doamna Barberin, apoi cu trupa Vitalis, până la maturizarea lui forţată. Au mai fost tot în acea perioadă Nică a Petrei, Tom Sawyer, Huck Finn, Oliver Twist. Toţi erau băieţi poznaşi şi foarte carismatici. Ulterior au urmat şi nişte personaje feminine, gen Alice, Dorothy, Otilia, Monica sau Olguţa – alternam între cele două personaje din La Medeleni -, doamna T din Patul lui Procust. Recunosc însă că îndrăgesc personajele feminine care sunt independente, inteligente – citesc mult deci 🙂 -, au respect de sine şi răzbesc într-o lume a bărbaţilor cu fruntea sus. Cred că Jane Eyre a lui Charlotte Bronte şi Elizabeth Bennet a lui Jane Austen se încadrează cel mai bine aici. Bineînţeles că sunt mult mai multe personaje ce se încadrează şi pot fi descoperite citind cărţi, dar acestea îmi vin acum în minte. Lista se reactualizează mereu, în funcţie de ultimile lecturi. E normal să fie aşa. Personaje memorabile au mai fost şi Scarlett O’Hara, Melanie din Pe Aripile Vântului, toate femeile din romanele Cellei Serghi, Catherine Earnshaw din La Răscruce de Vânturi, Mara, Vitoria Lipan şi multe altele.
M-aş opri la Jane Eyre, pentru că, ceea ce a reuşit să facă acest personaj atunci, în 1847, se poate constitui într-un ghid de bune purtări – dacă mi-e îngăduit să-l numesc aşa – şi pentru tinerele moderne. Ce am învăţat eu de la Jane Eyre? În primul rând am învăţat că poţi trece peste trecut, oricât de rău ar fi fost – copilăria ei la orfelinat a fost îngrozitoare -, să cred în mine însămi şi să am voinţă, să fiu sinceră cu sentimentele mele şi să am curajul de a le recunoaşte, să mă iubesc şi să mă respect pentru a mă simţi liberă, independentă, să fiu optimistă, să nu las pe nimeni să-mi spună că nu pot face un anumit lucru. Am mai învăţat de la Jane că pot fi mai puternică decât cred, să-mi asum riscuri pentru că viaţa îmi va oferi mai multe oportunităţi, să spun ceea ce gândesc şi să mă căsătoresc din dragoste. Nu-i aşa că sunt nişte lecţii grozave? Merită să citim pentru a descoperi aceste minunăţii, pentru a explora noi faţete ale vieţii, pentru a fi cea mai bună variantă a noastră, aceea autentică! 🙂
Vă ofer o imagine cu Mia Wasikovska, varianta mai recentă a lui Jane, ecranizată în 2011.
Nu uitaţi să citiţi mult şi să dăruiţi cărţi! 🙂 Numai bine!
Diana

Personajul feminin pe care-l prefer, din toate timpurile = din toate cartile citite este Scarlett O'Hara. 🙂 Pana azi n-a reusit alt personaj s-o detroneze.
Imi amintesc cu drag de Remi! Cata apa la soricei am mai dat cand am citit prima data romanul! 🙂
Succes sa aveti, toti cei care sunteti implicati cu trup si suflet in aceasta campanie!

Anonim

numai cărţi de referinţă ai pomenit aici. recunosc că nu am citit Pe aripile vântului şi nu am văzut nici filmul (nu ştiu ce mă ţine departe de ele – poate prea multă publicitate) dar pe Jane Eyre aş vrea să o citesc.
Spor la citit în continuare!

Liliana

@Diana,
şi mie mi-a plăcut Scarlett, doar de aceea am menţionat-o, dar recunosc că nu am uitat forma ei de egoism, de detaşare faţă de alţii din jur, care aveau probleme reale. Cred că acestea au fost motivele pentru care nu am situat-o pe locuri mai fruntaşe! E un personaj memorabil, orice s-ar spune! O frumoasă şi o cochetă! Faptul că reuşea să-şi facă rochii spectaculoase din draperii,în vreme de război, mă uimeşte şi astăzi! :))
Mulţumin pentru urări, dar oricând aşteptăm noi susţinători în rândurile noastre! 🙂

Liliana

@vavaly,
erau mult mai multe cărţi care meritau a fi menţionate, dar am aplicat metoda, primele care îmi vin în minte. 🙂 Merită să citeşti Pe aripile vântului, e o carte pe care nu o vei putea lăsa din mână. Nici eu nu citesc întotdeauna, cărţi care au câştigat premii sau în jurul cărora s-a creat multă vâlvă, ci mai degrabă cele care îmi induc anumite stări. Despre Jane Eyre, ce aş mai putea spune, cred că dezideratul meu a fost clar! :))

Lasă un răspuns